Nieuws

Mona Keijzer start bemiddelingsgesprekken schade kanaal Almelo-De Haandrik; gedupeerden hopen op doorbraak

Zo'n vierhonderd huishoudens lang het kanaal Almelo-de Haandrik kampen sinds de baggerwerkzaamheden met schade
Zo'n vierhonderd huishoudens lang het kanaal Almelo-de Haandrik kampen sinds de baggerwerkzaamheden met schade © RTV Oost
Kan Mona Keijzer de impasse doorbreken in het zogenoemde kanaaldrama waarin aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik en de provincie Overijssel tegenover elkaar staan? De gedupeerde bewoners denken van wel. Henny Wittenaar is een van de betrokkenen en ze verwacht er veel van. "Mona Keijzer heeft een duidelijke mening en ze is daadkrachtig."
Vandaag begint de CDA-coryfee met haar eerste gesprekken als bemiddelaar in het conflict rond kanaal Almelo-De Haandrik. Ze gaat met gedupeerde bewoners in gesprek met als doel om de bewoners en de provincie weer dichterbij elkaar te brengen.
Mona Keijzer op voorspraak van BBB aangesteld als bemiddelaar
Mona Keijzer op voorspraak van BBB aangesteld als bemiddelaar © ANP
De gedupeerde kanaalbewoners en de provincie kunnen het al langere tijd niet eens worden over de financiële afwikkeling van de schade aan de huizen. De eerste gesprekken zullen vooral informeel zijn. Er zijn inloopavonden in Vriezenveen, Vroomshoop en Daarlerveen. Sinds het kanaal Almelo-De Haandrik een paar jaren geleden werd uitgebaggerd en verbreed, zijn vierhonderd huizen beschadigd geraakt.

'Lak aan kanaalbewoners'

Henny Wittenaar is een van de betrokkenen die de komende dagen met Keijzer om tafel gaat. Ze hoopt vurig op het 'Keijzer-effect' waarmee de voormalig staatssecretaris van Economische Zaken de onderhandelingen over de schade vlot trekt. Volgens Wittenaar heeft de provincie "lak" aan de kanaalbewoners en moet er echt iets gebeuren. "Als we de schade niet vergoed krijgen, dan blijven wij zitten met heel grote problemen."
Helemaal nul op het rekest kreeg Wittenaar overigens niet, want de provincie laat de fundering van haar huis herstellen. Een ingrijpende operatie, maar voor de kanaalbewoonster is dat nog niet genoeg. Er is nog geen overeenstemming over de muren boven die fundering. "Het huis ligt diagonaal doormidden. Een taxateur van de provincie kwam op een schadebedrag van 18.500 euro, maar een contra-expertise gaf aan dat de schade 105.000 euro is. Vijf keer zo veel."

Onder vier ogen

Het is voor de gedupeerde het voorbeeld dat de provincie en de betrokkenen ver van elkaar staan. De stelling van de provincie dat er geen oorzakelijk verband is tussen de schade en het uitbaggeren van kanaal Almelo-De Haandrik werkte een patstelling in de hand. Aan Mona Keijzer de taak om de zaak weer vlot te trekken. Ze start vandaag met informele gesprekken onder vier ogen. Daar zijn geen media bij aanwezig. "Het gaat om privésituaties en dan vind ik dat niet gepast", aldus Mona Keijzer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.