Nieuws

Verdachte van Enschedese granaataanslag ook aangeklaagd voor diefstallen

De granaat ontplofte in een huis aan de Enschedese Auskamplanden
De granaat ontplofte in een huis aan de Enschedese Auskamplanden © RTV Oost
De Almeloër, die verdacht wordt van het laten ontploffen van een granaat aan de Enschedese Auskamplanden, wordt ook vervolgd voor het bestelen van twee werkgevers. Dat werd vandaag duidelijk bij een eerste rechtszitting. Die zou hij benadeeld hebben voor ruim veertigduizend euro.
De man, met de bijnaam 'Bokito', zou eind 2016 een granaat in een huis hebben gegooid waar geregeld leden van Satudarah verbleven. De granaat kwam tot ontploffing, wonderwel raakte niemand gewond. De Satudarah-leden, onder wie frontman Michel B., wilden geen aangifte doen van de aanslag. Sterker, ze loofden zelf een beloning uit voor degene met de gouden tip. De aanslag luidde een jaar in vol geweld in Twente.

Tattookillers

In de kring rondom Satudarah-leider Michel B. werd al gauw aangenomen dat de granaat zou zijn gegooid in opdracht van de zogenoemde tattookillers. Dat is een groep veronderstelde huurmoordenaars uit West-Nederland die in de clinch lag met de groep rondom Michel B.
Justitie duidt de strijdende kampen aan met 'groep Oost' en 'groep West'.

Appel-Torrie

Door groep Oost werd een cryptotelefoon in beslag genomen bij een medestander van groep West. Uit de berichten op de telefoon bleek dat er een 'appel-torrie' was gegooid door 'Bokito'. Dat is de bijnaam van Anouar B.M. uit Almelo. Hij zou de werper van de granaat zijn geweest. Precies deze 'Bokito' blijkt eerder dit jaar door de politie opgepakt te zijn voor de aanslag, zo onthulde deze omroep.

Godfather

'Bokito' is volgens een officieuze kroongetuige ingehuurd door drugscrimineel Simo D., de man die zichzelf 'Godfather van Twente' noemt. Simo werd eerder dit jaar veroordeeld tot ruim 26 jaar cel voor het laten uitvoeren van een serie moordaanslagen in 2017 in Twente en Gronau. Die moordpogingen volgden allemaal op de granaataanslag eind 2016. Simo wilde volgens de officieuze kroongetuige graag aansluiten bij de tattookillers en wilde zichzelf bewijzen door de granaataanslag te laten plegen.
De zogenoemde tattookillers worden verdacht van de moord op Enschedeër Onno Kuut, voormalig bloedgabber van Satudarah-oprichter Michel B. Na een strafeis van een levenslange gevangenisstraf werden de vier 'tattoos' vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs.
Het OM is in hoger beroep gegaan, voor een proces is nog geen datum bekend.

Wapens

'Bokito' wordt - zoals hierboven beschreven - niet alleen verdacht van het werpen van de granaat. Hij zou ook twee werkgevers in Limburg hebben bestolen. Zo zou hij bij een tankstation sigaretten hebben gestolen, ter waarde van ruim 14.000 euro. Bij een zonnebrillenwinkel zou hij 28.000 euro uit de kas hebben ontvreemd.
Eerder al was hij opgepakt voor het in bezit hebben van een pistool en een automatisch wapen. Die werden gevonden in een witte Volkswagen Scirocco die op zijn naam stond. Met zeker één van die wapens bleek in 2017 een moordaanslag te zijn gepleegd.

AK47

Ook wordt hij aangeklaagd voor het bezitten van een AK47 machinegeweer. Op dat wapen werd zijn dna gevonden. Het wapen werd in beslag genomen bij een grenscontrole. Een medeverdachte had het wapen opgehaald in Emmen en was via Duitsland weer richting Twente gereden.
Volgens het OM was de AK opgehaald om te gaan schieten op een café in Enschede waar geregeld Satudarah-leden samen kwamen.
Wanneer het eindproces tegen 'Bokito' dient, is nog niet bekend. Voor die tijd moeten nog twee getuigen aan de tand worden gevoeld. 'Bokito' blijft voorlopig achter tralies.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.