Nieuws

Brandweer oefent met blusrobot: ‘Het apparaat voelt zich thuis op plekken waar geen mens kan komen’

De blusrobot was in mei al aangekomen in onze provincie, maar nu zijn de trainingen ook gestart. Om precies te zijn bij de brandweerpost in Wesepe, ten noorden van Deventer. De training krijgt de brandweer van collega’s uit Rotterdam. Die hebben ervaring met het apparaat op rupsbanden.
Voor de kazerne in Wesepe bestuurt een brandweerman met een controller de blusrobot behendig over de weg naar een grasgebied aan de overkant. De blusrobot trekt een lange brandslang met zich mee. Aangekomen op de juiste positie pompt een brandweerauto water naar de robot, waar vervolgens een enorme straal uitkomt.
De blusrobot gaat vanuit Wesepe heel Overijssel en ook andere provincies in het oosten van ons land helpen bij de bestrijding van grote branden in bijvoorbeeld gebouwen en parkeergarages.
Tom Meijerink kijkt tevreden toe. Hij is teamleider bij brandweer IJsselland en medeverantwoordelijk voor de komst van de blusrobot naar Overijssel. "Dit is het eerste exemplaar in dit deel van Nederland. We kunnen hem inzetten in de hele provincie, maar ook bij onze buren."

Waterkanon

Het apparaat is pakweg een meter lang en past met gemak door een voordeur. Meijerink: "Met de blusrobot kunnen we komen op plekken waar we geen brandweermensen naartoe kunnen sturen omdat het daar bijvoorbeeld veel te heet is."
Een meter of zestig kan het voertuig op rupsbanden een grote loods, gebouw of parkeergarage binnenrollen. Met warmtecamera's kunnen de 'hotspots' worden gelokaliseerd. De blusrobot kan apparatuur meenemen om te speuren naar gevaarlijke stoffen en aan de voorkant zit een waterkanon dat een paar duizend liter water per minuut kan verspreiden.
Het gevaarte is niet nieuw in Nederland. In bijvoorbeeld de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond maken ze er al met succes gebruik van, vertelt Bram Seen. Hij is coördinator team digitale verkenning Rotterdam Rijnmond. "Daarom ben ik nu hier om de collega's te leren hoe je de blusrobot moet gebruiken. Heel ingewikkeld is het niet. Na zo'n drie uur oefenen kun je hem in de basis al besturen.

Succesvol

Uiteraard duurt het wat langer om alles onder de knie te krijgen. Maar vanuit de brandweerpost in Wesepe zal de blusrobot binnenkort al inzetbaar zijn in de hele provincie. De aanrijtijd naar bijvoorbeeld Enschede is langer, maar volgens Meijerink ontstaat een zeer grote brand in een groot gebouw meestal ook niet in een paar minuten. "Dat geeft ons tijd om de blusrobot alsnog succesvol in te kunnen zetten."

Zelfbescherming

De blusrobot kan zichzelf op zeer hete plekken beschermen door een mist aan water om zich heen te verspreiden. Door kleine openingen rondom het voertuig spuit dan onder hoge druk water uit een buis. "Bij de collega's uit Rotterdam hebben we alleen maar positieve verhalen gehoord", zegt Meijerink. "De kostbare camera's zijn door het waterscherm niet gaan smelten." Zo kan de blusrobot op plekken komen waar het vele honderden graden warm is.
Voorlopig is het plan dat de robot alleen bij grote branden in en om gebouwen en fabriekspanden wordt ingezet. Met heet weer op komst en daarmee een vergroot risico op natuurbranden, zou je denken dat het voertuig op rupsbanden zich daar ook prima thuis voelt. "Dat is in principe niet het idee waarom we de blusrobot hebben gekocht", verklaart Meijerink. Hij sluit het niet uit, maar de watervoorziening op grote afstand zal moeilijk worden voor dit apparaat. "Er is nog geen kant-en-klaar handboek voor de blusrobot." Proefondervindelijk moet dus worden vastgesteld waar het apparaat de brandweer het beste van dienst kan zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.