Nieuws

Delden trots op nieuwe Eschmolen in aanbouw, 64 jaar na vernietigende brand

De nieuwe Eschmolen in Delden in aanbouw
De nieuwe Eschmolen in Delden in aanbouw © RTV Oost / Bart Kieft
Er staat inmiddels weer een stoer geraamte. Na ruim zes decennia wordt de Deldense Eschmolen herbouwd. "Fantastisch", zegt penningmeester Marcel Kamp van de begeleidende stichting. Hij zag als kind van tien de molen in 1959 afbranden. "Aangestoken. Maar ik ga niet zeggen wie de brand heeft gesticht."
Fier staat het skelet van de molen in aanbouw inmiddels in het glooiende Twentse landschap op landgoed Twickel. Een gemetselde onderlaag en daarboven zware houten balken, die de romp van de molen gaan vormen.
"Het heeft ons twaalf jaar gekost om de centen bij elkaar te krijgen", zegt penningmeester Kamp. "Subsidies, ook bij Europa, en een grote bijdrage van het bedrijfsleven in Delden. Maar nu gebeurt het dan eindelijk."
Afgebrande esmolen in Delden wordt na ruim 60 jaar herbouwd op landgoed Twickel
De molen staat niet exact op dezelfde plek als toen. Op de vroegere locatie - een paar honderd meter verder - ligt nu al jaren de rondweg om Delden. De grond voor de nieuwe molen, hoog op een Twentse es, is beschikbaar gesteld door Stichting Twickel. Het gaat om een achtkantige windmolen die straks ook weer graan kan malen. "We willen de molen in ere herstellen, het landschap compleet maken en het toerisme een impuls geven", zegt voorzitter Jan Bouke Zijlstra van Stichting Eschmolen Delden.
De Stichting Overijsselse Molen bestaat op 10 juni 70 jaar. RTV Oost besteedt op alle kanalen aandacht aan dit jubileum. In de aanloop naar 10 juni onder meer in de vorm van vier portretten van molens en molenaars in Overijssel. Ruud Roose: penningmeester van De Overijsselse Molen: 'Ik vind het project in Delden een heel goed initiatief. Het komt bijna niet meer voor dat er een nieuwe graanmolen wordt gebouwd. Ook heel mooi dat de Stichting Twickel grond beschikbaar heeft gesteld.'
De bouw van de nieuwe Deldense Eschmolen kost 1,4 miljoen euro. Zonder subsidie was de molen er niet gekomen en wordt ook de exploitatie lastig. En dat houdt de gemoederen in Delden bezig. Een fotograferende passant: "Er zijn voor - en tegenstanders van deze molen. Ik sta er neutraal in. Al vind ik wel dat je de subsidies, het gemeenschapsgeld wat er mee gemoeid is, ook aan andere dingen had kunnen besteden."

Exploitatie

Secretaris Jan Reuvers snapt dat dit soort geluiden er zijn. "Maar dat geld is keihard nodig om de molen te exploiteren", zegt hij, daarbij ook verwijzend naar allerlei maatschappelijke activiteiten die een plek krijgen in de molen. "Het gaat dan om bijvoorbeeld rondleidingen voor mensen met een beperking, kinderactiviteiten, lezingen en trouwpartijen. En ook kleinschalige horeca en de verkoop van streekproducten wordt mogelijk."
Vooralsnog is het niet zover. Op z'n vroegst eind dit jaar zal de molen daadwerkelijk draaien. Tot die tijd wordt er gebouwd aan de nieuwe Deldense Eschmolen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.