Nieuws

Celstraf voor Rossummer (19) die leeftijdgenoot bijna doodstak met broodmes

Celstraf voor Rossumer (19) die leeftijdgenoot bijna doodstak met broodmes
Celstraf voor Rossumer (19) die leeftijdgenoot bijna doodstak met broodmes © News United / Dennis Nengerman
Een man (19) uit Rossum krijgt tachtig dagen jeugddetentie voor poging doodslag. Hij ging vorig jaar de confrontatie aan met een groep jongeren die 's nachts verhaal kwamen halen na een incident in een keet. Een vechtpartij volgde, waarbij de Rossummer een broodmes in de buik van een van de jongens stak. Het slachtoffer overleefde ternauwernood.
"Ik zag op straat drie jongens staan", verklaarde de 19-jarige kort na het incident bij de politie. "Voordat ik naar buiten ging, had ik nog snel een broodmes van ongeveer vijftien centimeter uit het messenblok gepakt en in mijn broekzak gestopt."

Zwaargewond

Het bleek een beslissing met verstrekkende gevolgen. Allereerst voor het slachtoffer, die zo'n drie centimeter boven zijn navel werd gestoken. Het mes ging dwars door zijn maag, raakte een slagader en beschadigde zijn lever. Sindsdien heeft hij moeite met eten, pijn in zijn buikspieren en rusteloze benen.
Terug naar de nacht van 5 op 6 januari 2022. Het slachtoffer gaat met twee anderen naar de Kerkstraat, waar de dan 18-jarige Rossummer woont. De drie nachtelijke bezoekers willen een hartig woordje met hem spreken vanwege een roddel die rondgaat: de Rossummer zou iemand van de trap hebben geduwd bij een keet, eerder die avond.
"Ik zag dat twee mensen schreeuwend naar buiten kwamen", zegt het slachtoffer. "Ik werd door hen aangevallen. Ik hoorde iemand schreeuwen: 'Ik heb een mes, ik heb een mes'. Diegene rende op mij af. Ik voelde een klap in mijn buik, daarna zag ik dat hij een mes in zijn hand had."
De rechtbank rekent het de Rossummer zwaar aan dat hij achteloos met een mes naar buiten stapte en op het slachtoffer instak. Dat het slachtoffer degene was die in eerste instantie de confrontatie zocht, maakt daarin weinig verschil.

Jeugdgevangenis

De Rossummer wordt opgepakt en belandt in voorarrest in een jeugdgevangenis, wat diepe sporen nalaat. Volgens dagblad Tubantia maakte hij daar een steekpartij en de moord op de 19-jarige Enschedeër Louc mee. Hij houdt er een posttraumatische stressstoornis aan over.
Naast poging doodslag is de 19-jarige ook veroordeeld voor bedreiging. Hij krijgt naast 80 dagen jeugddetentie (260 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk) ook een taakstraf van 160 uur. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim 10.000 euro betalen aan het slachtoffer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.