Nieuws

Haringseizoen uitgesteld: vangst van vorig jaar veilen of haringparty uitstellen?

Haring nog niet vet genoeg, start haringseizoen is uitgesteld
Haring nog niet vet genoeg, start haringseizoen is uitgesteld © ANP
De uitnodigingen zijn al verstuurd en menig gast zal het pak of de jurk al klaar hebben hangen. Niets lijkt de Overijsselse haringparty's in de weg te staan, zelfs de weersverwachtingen zijn gunstig. Toch is er een klein probleem, de start van het haringseizoen is uitgesteld tot vrijdag 23 juni. De grote vraag is nu: de party uitstellen of gaat de haring van vorig jaar onder de hamer?
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: met een vaatje vol vangst van vorig jaar naar huis gaan, is beslist geen straf, meldt Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. "Die is hartstikke goed. Gezond genieten kan zowel met de vangst van 2022 als die van 2023. Alleen moet je op de laatste nog even wachten."
Vorige week liet het Nederlands Visbureau al doorschemeren dat de haring die toen werd gevangen niet vet genoeg is. Wil de haring als Hollandse Nieuwe in het vaatje belanden, dan moet het vetpercentage zestien procent zijn. En daar zit het maatje nog niet aan. Dat betekent dat de start van het haringseizoen wordt uitgesteld tot 23 juni. Want "in geen geval worden concessies gedaan aan de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe."

Grote gevolgen

De Nederlandse Haringgroothandelsvereniging realiseert zich dat het uitstel van het haringseizoen grote gevolgen heeft voor tal van haringparty's. De Hollandse Nieuwe, ofwel de vangst van dit jaar, kan namelijk pas vanaf 23 juni worden geveild. "We hebben zelf ook een locatie geboekt voor de veiling van het eerste vaatje. Uitstel betekent een hoop geregel en veel nieuwe invitaties moeten versturen", weet Voerman. "Dit soort beslissingen nemen we dan ook niet lichtvaardig."
Toch heeft hij ook goed nieuws: "Een haringparty kun je het hele jaar door geven, daar is helemaal niks mis mee. De grootste haringparty staat gepland op 17 juni in Scheveningen en die gaat gewoon door." Niet met Hollandse Nieuwe dus, maar met maatjes van vorig jaar.

Twentse Haring Primeur

Wat het uitstel betekent voor haringparty's in Overijssel? Dik een dozijn organisatoren van de visfeesten in onze provincie zijn deze middag overvallen door het bericht van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging en het Nederlands Visbureau. Zo ook de organisatie van de Twentse Haring Primeur in De Lutte, waar commissaris van de Koning Andries Heidema op 13 juni de Hollandse Nieuwe zou keuren. Of Heidema op die datum een haring van vorig jaar verorbert of dat er een nieuwe datum wordt geprikt, is nog niet bekend.

Uitwijken geen optie

In Hengelo is er al wel duidelijkheid. "Wij laten de datum honderd procent zeker staan", zegt Mark Nijenmanting, president van de Lions Hengelo die het evenement voor de veertiende keer organiseren. Dit jaar in een nieuw jasje en op een nieuwe locatie, in het Prins Bernhard Plantsoen in het centrum van Hengelo. "Daar hebben we heel veel tijd en energie in gestoken en we tikken zo'n 200 bezoekers aan." Uitwijken naar een latere datum is geen optie, stelt Nijenmanting die een vaatje van vorig jaar laat veilen voor het goede doel. "Die kwaliteit is prima, daar twijfel ik geen moment aan."
Zo zit ook de organisatie van de Enschedese Haringsparty in het G.J. van Heekpark in de wedstrijd. Die wil de 'komst van de Hollandse Nieuwe' vieren op 13 juni. Nieuw is de haring dit jaar echter niet: net als in Hengelo gaat ook hier de vangst van vorig jaar onder de hamer, want het haringfeest gaat gewoon door zoals gepland. De organisatie verwacht zo'n vierhonderd gasten. "Zo'n groot evenement verplaatsen is heel lastig."
Bij de Zandstuve in Den Ham speelt de vraag 'uitstellen of oude vangst veilen' niet. Dat was in 2015 wel anders. Toen was de kwaliteit van de haring door een koud voorjaar begin juni ook nog niet wat het moest zijn en werd de haringparty verplaatst. Dat probleem speelt dit jaar niet. "Want ja, we hebben een haringparty. Op de laatste donderdag van juni." Ruim na de start van het haringseizoen en met Hollandse Nieuwe in het vaatje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.