Nieuws

Gedupeerde kanaalbewoners storten hart uit bij Mona Keijzer: "Onderste steen moet boven"

Kanaalweg Daarlerveen
Kanaalweg Daarlerveen © Marielle Beumer/ RTV Oost
Bemiddelaar Mona Keijzer is begonnen met de gesprekken met gedupeerden van kanaal Almelo-De Haandrik. Rond 1 september komt ze met haar bevindingen naar buiten. De eerste groep van een groot aantal bewoners stortte gisteravond achter gesloten deuren hun hart uit bij haar. De CDA-coryfee treedt vanaf deze week actief op als bemiddelaar in het conflict tussen de bewoners en de provincie Overijssel. Ze moet op zoek naar een oplossing voor de impasse die is ontstaan over de afhandeling van de schade aan de verzakte woningen langs het kanaal Almelo-De Haandrik.
De gesprekken die ze met de gedupeerde bewoners voert, zijn individueel en duren een half uur. Keijzer neemt ruim de tijd om het persoonlijke leed en de frustraties van de gedupeerde bewoners aan te horen. Ze verblijft hiervoor drie dagen in de regio en heeft inmiddels ook de huizen bekeken die door de werkzaamheden aan het kanaal zijn verzakt.
Bemiddelaar Mona Keijzer voert gesprekken met gedupeerden van kanaal Almelo-De Haandrik

Stoom afblazen

De bibliotheek in Vriezenveen is maandagavond de locatie waar Keijzer samen met haar team de gedupeerde bewoners één voor één ontvangt. Ze kunnen stoom afblazen en het hart luchten over alle ellende die ze in de afgelopen vier jaar hebben meegemaakt. Belangrijk, want veel bewoners voelen zich al jaren niet serieus genomen door de provinciale politiek.
Een van die bewoners doet na afloop anoniem zijn verhaal en geeft aan dat hij met een goed gevoel uit het gesprek met Keijzer is gekomen. Over de reden voor zijn komst is hij duidelijk: "Ik heb veel scheuren in mijn huis en alles rondom is verzakt, er mag na vier jaar wel eens een oplossing komen." Hij voegt eraan toe: "Ik zie de ruimhartige schadevergoeding die de provincie heeft beloofd niet."
Op de vraag wat hij verwacht van de bemiddeling van Mona Keijzer: "Ze zal een verbindende factor zijn en verslag uitbrengen naar aanleiding van de gesprekken die ze hier met de bewoners voert. Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar ik heb er een goed gevoel over. Ik vond het een prettig gesprek en heb het idee dat ze meeleeft met de bewoners. Dat vind ik belangrijk, ik voel me eindelijk gehoord."
Mona Keijzer bemiddelt in conflict tussen gedupeerde kanaalbewoners en de provincie
Mona Keijzer bemiddelt in conflict tussen gedupeerde kanaalbewoners en de provincie © Marielle Beumer/RTV Oost
Dat Keijzer de gesprekken met veel aandacht voert, blijkt even later. Tijd voor een interview heeft de CDA-coryfee niet, want de gesprekken volgen elkaar in rap tempo op. Toch komt ze na enig aandringen heel even naar buiten om uit te leggen wat ze de komende drie dagen in Vriezenveen, Vroomshoop en Daarlerveen komt doen.

Vertrouwen hervinden

"Wat ik ga doen is vooral met de mensen zelf praten,. Wat is er aan de hand, wat is er gebeurd en wat heb je nodig om weer verder te kunnen met je leven? Wat moet er gebeuren om het vertrouwen in de overheid terug te krijgen?"
Veel meer dan dat wil ze voorlopig niet kwijt over haar missie. "Ik vind het netjes om eerst met alle mensen te spreken die in de situatie zitten, dan met de betrokkenen van de overheid en pas daarna kom ik met mijn bevindingen naar buiten. Dat zal rond 1 september zijn", zegt ze. Tot die tijd kan en wil ze niet vooruit lopen op mogelijke oplossingen, zo laat ze resoluut weten. Ook de meeste bewoners die bij haar op gesprek gaan, zijn niet heel erg spraakzaam over wat er in het gesprek gezegd is. Slecht een enkeling doet anoniem zijn verhaal.
Gedupeerde bewoners langs kanaal Almelo-De Haandrik willen snel een oplossing
Gedupeerde bewoners langs kanaal Almelo-De Haandrik willen snel een oplossing © Marielle Beumer/RTV Oost
"Dat komt", zegt Harry Broekhuizen, die zelf langs het kanaal woont en schade heeft, "omdat mensen een beetje huiverig zijn om hun verhaal te vertellen." Dat heeft volgens hem te maken met het feit dat mensen soms geld krijgen om de schade te herstellen maar de buurman daarnaast, die achter dezelfde lekkende damwand zit, niet. "Dus mensen zijn bang", zegt hij. "Ze schamen zich soms voor hun verhaal en willen het liever niet aan de buurman vertellen."
"Wat wij van de stichting Kant nog Wal vaak zien, is dat het noaberschap in dit gebied een enorme deuk heeft opgelopen. Er is onderling heel veel wantrouwen, kan ik het wel of niet vertellen? Dat maakt de situatie niet makkelijk." Het is volgens Broekhuizen zeker een onderwerp dat met Mona Keijzer wordt besproken.

Onderste steen boven

Verder vindt hij het namens de stichting Kant nog Wal, die de belangen van de kanaalbewoners behartigt, vooral belangrijk dat bewoners genoeg geld krijgen om hun huis te herstellen en dat ze dat ook duurzaam kunnen doen.
"Ook het gebied zelf moet opgeknapt worden. Je ziet het aan de straat, putten en leidingen breken af", zegt Broekhuizen. "Het imago is slecht en we krijgen nog steeds nieuwe schademeldingen binnen. Het is dus nog maar de vraag of je al kan beginnen met herstelwerkzaamheden. Het gebied is nog niet tot rust gekomen, dus hoe is dat over bijvoorbeeld twee jaar?"

Verschillen in afhandeling

Het is volgens Broekhuizen een ingewikkeld dossier, er zijn veel rapporten en verschillen in de afhandeling van de schade. "We willen weten hoe dat zit. We willen de onderste steen boven hebben." De gesprekken met Keijzer zijn volgens hem belangrijk. "Mensen hebben het gevoel dat ze eindelijk hun verhaal aan een onafhankelijk iemand kunnen vertellen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.