Nieuws

Is boodschappen doen in Duitsland écht zoveel goedkoper? "Je kan bedrogen uitkomen"

Een vrouw doet boodschappen
Een vrouw doet boodschappen © ANP
Inwoners van Overijssel die boodschappen doen in Duitsland: het gebeurt al jaren en lijkt aantrekkelijk, nu producten alsmaar duurder worden. Maar dat boodschappen doen bij onze oosterburen al gauw 'tientallen euro's scheelt', blijkt in veel gevallen niet helemaal juist.
Van zuivel tot cosmetica: door de hoge inflatie zijn we de afgelopen maanden flink meer voor onze boodschappen gaan betalen. "Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet in Duitsland boodschappen gaat doen, zegt een vrouw die in Gronau, vlakbij Enschede, boodschappen doet. En een ander zegt: "Als we een keer boodschappen doen, scheelt het zo 30 of 40 euro."
In Gronau doen veel Nederlanders boodschappen:
Nederlanders doen boodschappen in Gronau: "Veel goedkoper"

Vooral drank is goedkoper

Een kleine winstwaarschuwing: lang niet alle producten zijn in Duitsland goedkoper. "Het hangt er heel erg af van wat je koopt. Bier, wijn, sigaretten, frisdranken: dat zijn bij uitstek producten die wat goedkoper zijn", zegt Thom Opheikens, economieredacteur bij de NOS. "Maar als je nu naar Duitsland rijdt voor de weekboodschappen en je denkt dat je tien of twintig procent goedkoper uit bent, dan kom je wel bedrogen uit. Ook in Duitsland is voedsel over de gehele linie de afgelopen tijd een stuk duurder geworden."
De website Gierige Gerda, die de prijsverschillen bijhoudt, bevestigt dat beeld. "Sommige producten zijn in Duitsland echt duurder", zegt de oprichtster van de website. "Dingen als spaghetti of tomatenpuree zijn in België bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Nederland of Duitsland."

Hogere accijnzen

Maar hoe komt het, dat sommige producten in Duitsland wel echt goedkoper zijn? "Bij alcohol en sigaretten spelen de belastingen en de accijnzen een grote rol: die liggen in Nederland een stuk hoger', zegt NOS-redacteur Opheikens. "De btw is in Nederland ook iets hoger, dat maakt net een paar procent uit."
Ook speelt mee dat in Nederland stuntacties met alcohol sinds twee jaar verboden zijn: winkeliers mogen nog maximaal 25 procent korting geven op bijvoorbeeld een kratje bier. Dat maakt het prijsverschil met Duitsland ook groter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.