Nieuws
'Kritiek op Miss Nederland is onterecht, een transvrouw is gewoon een vrouw'

De 22-jarige Rikkie Kollé is uitgeroepen tot Miss Nederland. Zij is volgens de jury de mooiste van het land, zowel aan de buiten- als binnenkant. Deze Miss Nederland roept veel weerstand op, want Rikkie is een transvrouw en een transvrouw is volgens de critici geen echte vrouw. Ze had dus nooit mee mogen doen aan de missverkiezing. Onzin, zeggen ze bij COC Achterhoek en Genderzorg Twente: "Een transvrouw is gewoon een vrouw.”
Daphne Waanders, voorzitter COC Twente Achterhoek en Caroliene Ros van Genderzorg Twente, zien dat anders. Beiden hebben een trans-achtergrond. “Een transvrouw is gewoon een vrouw”, zegt Daphne. ”Een vrouw is een vrouw en een man is een man als je het binair bekijkt en dan denk ik: einde discussie.”
Zijn er criteria?
Het zijn van een een man of van een vrouw is een gevoelskwestie. “Ik voel me op en top vrouw en dat heb ik ook nooit anders gevoeld“, zegt Caroliene. “Zijn er criteria voor wanneer je een man bent of een vrouw?”
“Er zijn wel mensen die vinden dat vrouwen alleen vrouwen zijn als ze bepaalde lichamelijke kenmerken hebben, maar dat is een hele enge, beperkte definitie”, vult Daphne aan. “Daarmee sluit je heel veel mensen uit.”
“Deze persoon heeft iets te brengen aan de maatschappij. Ze is op en top vrouw en dat straalt ze uit en ze heeft een goed, persoonlijk verhaal”, aldus Caroliene.
Zichtbaarheid
Dat Rikkie Kollé is gekozen tot Miss Nederland vinden Daphne en Caroliene ontzettend belangrijk. “Zichtbaarheid is belangrijk voor bewustwording en acceptatie. Het blijkt elke keer weer dat als transmensen boven het maaiveld uitsteken, ze kritiek over zich heen krijgen. Dan is het goed dat Rikkie zo’n verkiezing wint omdat ze de mooiste vrouw is. Dat helpt voor de bewustwording dat vrouwen met een transgender achtergrond bestaan en mogen bestaan en altijd hebben bestaan ook”, zegt Daphne.
Caroliene: “De verkiezing van Rikkie betekent dat we gezien worden en daarmee hebben we voorbeelden voor alle jonge mensen die met dat vraagstuk worstelen. Heel vaak wordt er gezegd: ‘weet wat je gaat doen, je krijgt weerstand’ en ouders zijn bang dat hun kind niet gelukkig wordt. Dit soort voorbeelden zijn goed.”
Angst voor het onbekende
“Ik kan alleen maar gelukkig zijn als ik mezelf ben en mezelf zijn betekent dat ik de vrouw ben die ik altijd al was en nu zichtbaar ben. Mensen vinden dat lastig omdat ze niet kunnen voelen wat ik voel. Dat is niet erg, maar ga mij niet vertellen dat ik me niet mag voelen zoals ik ben”, zegt Daphne. “Mensen zijn soms niet zo verdraagzaam omdat ze bang zijn dat ze het niet snappen. Het is de angst voor het onbekende.”
Een uitgebreid gesprek met Daphne Waanders van COC Twente Achterhoek en Caroliene Ros van Genderzorg Twente is te horen in de Roze Golf van zondag 16 juli.