Nieuws

Dit jaar veel minder nieuwbouwwoningen in Zwolle dan gepland

De binnenstad van Zwolle
De binnenstad van Zwolle © ANP
Het aantal nieuwe woningen dat dit jaar in Zwolle wordt gebouwd, ligt een stuk lager dan vooraf gepland was. De gemeente verwacht dat maar de helft van de geplande duizend nieuwe woningen gebouwd gaat worden.
Zwolle sprak in 2021 af om duizend nieuwe woningen per jaar te bouwen, goed voor in totaal tienduizend nieuwe woningen tot 2030. Daarbij werd afgesproken dat er ook voldoende middenhuur en sociale huur bijkomt.

Meer moeite

Ondanks grote financiële bijdragen vanuit 'Den Haag', zegt Zwolle steeds meer moeite te hebben met het uitvoeren van de nieuwbouwplannen. "Dit jaar is de productie de helft van wat we beogen. Voor de komende jaren 2023, 2024 en 2025, zien we dat de realisatie van voldoende woningen blijvend onder druk staat", zegt burgemeester Peter Snijders van Zwolle.
Dat de bouw van het aantal nieuwe woningen terugloopt, heeft meerdere oorzaken. De woningmarkt stagneert, onder meer doordat de rente blijft stijgen. Daardoor wordt het steeds duurder om een hypotheek af te sluiten en worden woningzoekenden afwachtender. Ook blijft de productie van het aantal nieuwe woningen volgens de gemeente achter en wordt het soms beperkt door de stikstofregelgeving.

Zeilen bijzetten

De in 2021 ingezette koers van tienduizend woningen per jaar ziet Zwolle nog steeds 'als zeer waardevol'. "Maar tegelijkertijd zien we dat het nodig is om onze werkwijze kritisch onder de loep te nemen en te kijken wat ons de komende periode te doen staat om voldoende, divers en betaalbare woningen te kunnen blijven bouwen", zegt burgemeester Snijders.
De gemeente wil 'alle zeilen bijzetten' om voortgang in de productie van nieuwe woningen te houden. "Onder ander door samen met onze partners opnieuw naar plannen te kijken, te verkennen welke maatregelen we kunnen nemen om binnen de stikstofregelgeving te blijven en welke afspraken met woningbouwcorporaties nodig zijn om snel flexwoningen te kunnen realiseren", aldus Snijders.

Druk op plannen

Zwolle is niet de enige gemeente in Overijssel waar de bouw van het aantal woningen terugloopt. Woonminister Hugo de Jonge riep de provincie onlangs op om druk te blijven zetten op de woningbouwplannen, om ervoor te zorgen dat er ook de komende jaren genoeg woningen worden bijgebouwd in Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.