Nieuws
Scholen worstelen met ChatGPT: "Ontwikkelingen gaan razendsnel"

De geavanceerde tekstgenerator ChatGPT wordt steeds slimmer en populairder. Studenten gebruiken de tool massaal om verslagen te schrijven. Dat was deze week reden voor Saxion Hogeschool om de manier van toetsing aan te passen. Daarnaast informeerde Universiteit Twente gisteren de docenten per nieuwsbrief over de huidige stand van zaken rondom het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie).
“De ontwikkelingen gaan razendsnel”, bevestigt Robin van Emmerloot, onderwijsadviseur bij Universiteit Twente. “Je ziet dat elk bedrijf probeert in te spelen op AI. We hebben afgelopen januari verschillende adviezen kunnen geven, maar sommige adviezen zijn alweer ingehaald door de techniek.”
Toetsingsvormen
Als voorbeeld noemt Robin het gebruik van live data. “Dat kon aanvankelijk niet en ondertussen hebben we tools die dat wel kunnen.” Dat betekent dat bij het genereren van een tekst ook actuele data wordt gebruikt, waardoor de tekst betrouwbaarder is.
Scholen worstelen met ChatGPT: "Ontwikkelingen gaan razendsnel"
“Het wordt voor docenten zeker niet makkelijker met al deze technieken. Ons advies is ook: kijk goed naar je toetsingsvormen: wat ga ik op welke manier vastleggen? Kijk ook hoe je het wel in kunt gaat zetten in het onderwijs.”
De techniek zal zeker blijven volgens Van Emmerloot. “Het is aan de ene kant belangrijk dat we gaan kijken hoe we kunnen checken op plagiaat, maar ook hoe we de techniek juist kunnen gebruiken in het onderwijs. Dat verschilt ook weer bij de verschillende onderwijsrichtingen. Onze universiteit is erg breed en er is altijd maatwerk nodig”, laat de onderwijsadviseur weten.
Handschoen opgepakt
Roy Govers, directeur Educatieve Technologie & ICT bij ROC van Twente, ziet de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie niet als een probleem. “In het begin was de snelle ontwikkeling nog oncomfortabel. Het was toen niet bekend wat de impact was voor studenten. Inmiddels hebben we de handschoen opgepakt en zien we nieuwe mogelijkheden.”

Ook hij merkt dat er nog veel onduidelijkheid is rondom ChatGPT. “We merken dat het aantal vragen van zowel studenten als docenten toeneemt." De directeur weet niet exact hoeveel leerlingen de techniek gebruiken. “Het is in ieder geval een hele grote groep.”
Praktijkgericht toetsen
Het ROC heeft minder ‘last’ van de snelle ontwikkelingen rondom AI dan het hoger of universitair onderwijs. “Er wordt meer praktijkgericht getoetst dan op hoger onderwijs. Wij hebben ook de mogelijkheden om op die manier te toetsen. Al worden er natuurlijk ook wel verslagen geschreven.”
De school heeft geen systeem om op grote schaal te checken of er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. “We weten dat studenten gebruik maken van ChatGPT. Het is de bedoeling dat zij het melden aan de docent als er gebruik van is gemaakt.”
Onderwijsassistent
Volgens Robin van Emmerloot kan AI niet alleen veel betekenen voor de studenten, maar ook voor de docenten. “Ik probeer ook docenten te inspireren en te vertellen dat er andere mogelijkheden zijn. We zien dat ze een hoge werkdruk hebben en juist met die administratieve handelingen kan AI veel ondersteuning bieden. Laat AI daarin juist een helpende hand zijn, een soort onderwijsassistent in plaats van iets wat alleen maar in de weg kan zitten.”