Nieuws

Hittegolf op komst? Verlekkerd kijken naar de thermometer, zorgelijk naar de regenmeter

We staan wellicht aan de rand van een hittegolf
We staan wellicht aan de rand van een hittegolf © ANP
Het is droog en dat blijft ook nog wel even zo in Overijssel. Dat heeft in Twente al weer tot gevolg dat er een neerslagtekort is van 54 millimeter op weerstation Twenthe. Mogelijk krijgen we zelfs te maken met een heuse hittegolf, voorspelt Weerplaza. Waar veel mensen reikhalzend uitkijken naar die mooie weersvoorspellingen, kijkt het waterschap vooral naar hoe het water vast te houden de komende periode.
De NOS kwam enkele dagen geleden nog met een juichbericht dat het grondwaterniveau weer op peil is na de natste lente sinds 2006. Goed nieuws voor iedereen die zonder schuldgevoel zijn tuintje wil sproeien. Vraag is echter hoe lang dat kan zonder schuldgevoel, want zonder maatregelen verdroogt die opgebouwde reserve weer snel.

Hittegolf?

Staan we aan de rand van de eerste hittegolf van het jaar? Zou zomaar kunnen als je kijkt naar de voorspellingen van weerplaza. In Zwolle komt de temperatuur vrijdag voor het eerst uit op of boven de 25 graden en dat zou zo kunnen blijven tot volgende week woensdag of donderdag. Ook in Twente en Salland is dat het geval en daar kunnen de hoge temperaturen volgens Weerplaza nog wat langer aanhouden.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort op weerstation Twenthe ligt volgens de meest recente melding van waterschap Vechtstromen - op 2 juni- op 54 millimeter. Dat is nog ruim onder de lijn van de vijf procent droogste jaren uit de historie, maar wel net boven het langjarig gemiddelde.
"Waar het mogelijk is zetten we onze stuwen hoger. Zo houden we zoveel mogelijk water vast in de watergangen en de bodem", meldt het waterschap in een uitleg op de eigen site.
De regenmeter blijft leeg de komende tijd.
De regenmeter blijft leeg de komende tijd. © ANP
In het beheergebied van het waterschap staan de stuwen in wateraanvoergebied op de meeste plekken op zomerpeil of iets daaronder. In niet-wateraanvoergebied staan de stuwen op de meeste plekken op zomerpeil. "We blijven tijdens het voorjaar en de zomer maatwerk leveren en we spelen in op de actuele situatie ter plaatse. Zo zit er een maximum aan de hoeveelheid water die we vast kunnen houden; wanneer de bodem vol is en stuwen te hoog zouden staan, kan dat leiden tot wateroverlast."

Twentekanaal

De waterstand in de IJssel daalt al. Verwacht wordt dat half juni de IJssel onder het langjarig gemiddelde uitkomt. Voor een deel van het gebied van waterschap Vechtstromen wordt water vanuit de IJssel het Twentekanaal ingelaten.
Wanneer de waterstand in de IJssel erg laag is, kan dat met behulp van extra pompen. "Wanneer het water in de IJssel extreem laag mocht komen te staan, kan dat echter beperkingen geven voor de wateraanvoer naar ons beheersgebied", aldus het waterschap.
De meeste grondwaterstanden in het verzorgingsgebied van Vechtstromen zich boven of rond het gemiddelde, zowel in natuur- als landbouwgebied. "We zijn het voorjaar met acceptabele grondwaterstanden gestart. Bomen, planten en gewassen groeien nu flink en gebruiken daardoor meer water. We blijven zo veel mogelijk neerslag vasthouden, vooral in het grondwatersysteem."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.