Nieuws

Vissen nog niet vet genoeg: Twentse Haring Primeur uitgesteld

Archiefbeeld van haringparty in Overijssel
Archiefbeeld van haringparty in Overijssel © RTV Oost
De eerste willen zijn, kent risico's. Daar kan het Comité Twentse Haring Primeur over meepraten. De grootste haringparty van de regio is doorgaans ook de eerste plek waar men zich de Hollandse Nieuwe goed laat smaken. Maar het haringseizoen is uitgesteld, dus moest ook de organisatie een nieuwe datum prikken. De regionale primeur laat de organisatie daarmee schieten. "Maar zonder de echte Hollandse Nieuwe, ook geen Twentse Haring Primeur."
'Start haringseizoen uitgesteld tot vrijdag 23 juni' schreven de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging en het Nederlands Visbureau gisteren in een persbericht. Dat betekent dat men niet op 14 juni, maar pas ruim een week later het verse visje naar binnen kan laten glijden. De oorzaak? Door een lage watertemperatuur en weinig zon waren de vissen nog niet vet genoeg om het predicaat Hollandse Nieuwe te verdienen.
Voor haringparty's die per se de Hollandse Nieuwe willen serveren en veilen, zit er niets anders op dan de datum te verplaatsen. Dat is ook wat het Comité Twentse Haring Primeur, onder voorzitterschap van voormalig Kamerlid Han ten Broeke, doet. Honderden Twentse bobo's moeten daarom een nieuwe datum omcirkelen in hun agenda. De haringparty op Landgoed De Wilmersberg in De Lutte is namelijk verplaatst van 13 naar 27 juni.

Geen primeur

"Zonder de echte Hollandse Nieuwe, ook geen Twentse Haring Primeur", zegt Ten Broeke. "Het is bijzonder jammer, maar we nodigen onze gasten graag op een later tijdstip uit, als de haring weer het predicaat Hollandse Nieuwe’ verdient."
Als de vangst van dit jaar wordt aangeboden, die naar verwachting van Ten Broeke 'van uitstekende kwaliteit zal zijn', wordt ook de 'Zilveren Haring van 2023' uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs komt toe aan een aan een persoon, bedrijf of instelling die Twente op een unieke wijze in het nieuws heeft gebracht en de regio vooral buiten de Twentse grenzen op een uitstekende wijze heeft uitgedragen.

Niet voor het eerst

Overigens is het dit jaar niet voor het eerst dat de organisatie en de gasten van de Twentse Haring Primeur de agenda een tweede keer moeten pakken. Ook in 2015 werd de drukbezochte evenement verplaatst omdat ook dat jaar het haringseizoen werd uitgesteld omdat de haring aan de magere kant was. Het Comité Twentse Haring Primeur informeert genodigden over het verplaatsen van het evenement.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.