Nieuws

OM eist jarenlange celstraf voor overvaller die man neerstak in Oldenzaal

OM eist jarenlange celstraf voor overvaller die man neerstak in Oldenzaal
OM eist jarenlange celstraf voor overvaller die man neerstak in Oldenzaal © News United
Het OM eist vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een 45-jarige man die vorig jaar de Albert Heijn in Oldenzaal zou hebben overvallen. Hij zou hierbij een klant die wilde ingrijpen in de buik hebben gestoken. Het is niet de eerste keer dat de verdachte met justitie in aanraking komt: hij is al eens veroordeeld voor onder meer diefstallen met geweld, mishandeling en afpersing.
De overval was op 16 september vorig jaar bij de Albert Heijn in De Thij in Oldenzaal. Een man met een bivakmuts stormt de winkel in en dreigt twee jonge medewerksters neer te steken.

Neergestoken

Een 21-jarige jongen, die nog even snel wat wil kopen, ziet het gebeuren en duwt een winkelwagentje in de richting van de overvaller. Daarop roept de overvaller: "Ik steek je neer, ik heb een mes!", waarna hij daadwerkelijk steekt. De jongen krijgt een messteek net boven zijn buik en raakt lichtgewond.
Buiten de winkel staan toevallig politieagenten te posten. Zij zien een man met een bivakmuts rennen en overmeesteren hem.
"Voor de jonge medewerksters, die op zeer agressieve wijze werden overvallen, is het een traumatische gebeurtenis", zegt de officier van justitie vandaag in de Almelose rechtbank. De verdachte, een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, verklaart na zijn aanhouding dat hij zich niets van het gebeurde kan herinneren. Maar volgens het Openbaar Ministerie is uit camerabeelden, aangiftes en getuigenverklaringen op te maken dat het om deze persoon gaat.
De verdachte is onderzocht door deskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Hij kampt onder meer met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, een lichte tot matige verstandelijke beperking en drugsverslavingen. Het OM: "De relaties van verdachte zijn vaak conflictueus, instabiel en in sommige gevallen met aanwezigheid van relationeel geweld. Zijn sociale contacten bevinden zich voornamelijk in het crimineel milieu. Hij heeft geen opleiding afgerond en heeft nooit stabiel kunnen werken."
Uit zowel psychologisch als psychiatrisch onderzoek blijkt dat er sprake is van een hoog risico op herhaling. Er is geen vertrouwen meer in het slagen van een behandeling in een ander, lichter kader. Het OM volgt de conclusies van het NIFP en vindt daarom, naast de gevangenisstraf, tbs met dwangverpleging gepast.

Pleidooi

De advocaten Mariska Bischop en Willem Pustjens pleitten voor een kortere celstraf zodat hun cliënt eerder met zijn behandeling kan beginnen. Dit in combinatie met een tbs-maatregel zonder bevel tot dwangverpleging, aldus de raadslieden.
"Aangezien cliënt bereid is zich langdurig te laten behandelen", aldus raadsvrouw Mariska Bischop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.