Nieuws

Deventer burgemeester kritisch op asielbeleid van collega's in Randstad: "Wij lossen problemen van anderen op"

Ron König burgemeester en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland
Ron König burgemeester en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland © RTV Oost/Wouter de Wilde
De problemen rond de opvang van asielzoekers in Nederland zijn een stuk minder groot als gemeenten in de Randstad 'in beweging' komen. Dat zegt burgemeester Ron König van Deventer. Hij was gisteren namens IJsselland bij het veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's in Nederland. Daar werd duidelijk dat staatssecretaris Van der Burg van Asiel binnen drie of vier maanden plekken wil openen die het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten.
Van der Burg meldde na het overleg dat de veiligheidsregio's 'welwillend' op zijn verzoek hadden gereageerd. Burgemeester König van Deventer nuanceerde dat vanmorgen op Radio Oost. "Als veiligheidsregio's zijn we welwillend, maar ook kritisch omdat met name vanuit de Randstad minder geleverd wordt dan je zou mogen verwachten op grond van inwoneraantal."

Klappen opvangen

König stelt dat het noorden, oosten en zuiden de klappen opvangen. "Daar hebben we heel veel crisisnoodopvangvoorzieningen en die gaan ook voor een deel weer sluiten want het idee was dat we zo langzamerhand de zaak op orde zouden hebben, maar in feite is dat nog steeds niet het geval. Punt is dat wij de afgelopen tijd allerlei kleinere noodopvanglocaties hebben opgebouwd omdat het COA het niet voor elkaar krijgt."
König wil daar vanaf. "Omdat het tijdelijke voorzieningen zijn. We moeten uit de crisis komen, maar dat kan alleen als er voldoende plekken komen voor mensen. De staatssecretaris heeft gelijk. We willen niet dat er mensen buiten moeten slapen", zegt König doelend op de problemen in het aanmeldcentrum in Ter Apel waar regelmatig mensen buiten moeten slapen vanwege een tekort aan bedden.
Wat wil staatssecretaris met overlooplocaties?

De overlooplocaties die staatssecretaris Van den Burg voorstelt, moeten plek bieden aan zeker vijfhonderd mensen en voorkomen dat er weer asielzoekers in Ter Apel de nacht buiten moeten doorbrengen. De eerste overlooplocatie wordt volgende maand in de Expo Assen geopend. In juli hoopt Van der Burg het akkoord van nog een gemeente te krijgen, zei hij na het overleg.

Randstad logische keuze?

Van den Burg wil drie tot vier zogenoemde 'overlooplocaties' die Ter Apel kunnen ontlasten. Meest logische keuze zou zijn om die locaties dan ook (deels) in de Randstad te plaatsen omdat gemeenten daar hun verplichtingen niet nakomen. König verwacht niet dat die keuze wordt gemaakt. "Dat denk ik niet, want de Randstad heeft natuurlijk het grootste probleem met het vinden van ruimte voor dit soort plekken voor 500 tot 1500 mensen. Dat zijn plekken die je niet zomaar vindt, dus ik zal ook vandaag met mijn collega's in IJsselland overleggen of wij nog mogelijkheden zien."
König verwacht dat burgemeester Roelof Bleker van Enschede voor de veiligheidsregio Twente hetzelfde zal doen.

Niet binnen enkele maanden

De Deventer burgemeester denkt niet dat in Nederland binnen enkele maanden drie voorportalen klaar staan voor de opvang van asielzoekers. "Dat is natuurlijk een bijna onmogelijke opgave. Als het simpel was, hadden we die natuurlijk allang gevonden. Dat is het ingewikkelde in dit verhaal. We zijn nu een jaar bezig en hebben het nog niet voor elkaar."
"Ik vind het wel een teken van onmacht dat we dit vraagstuk, dat volgens mij helemaal niet zo heel ingewikkeld is, nog niet hebben opgelost." Volgens König moet iedereen de schouders eronder zetten. "Het punt is dat sommige gemeenten, met name in de Randstad, enorm achterblijven. Amsterdam heeft een achterstand van vierduizend statushouders die ze nog moeten huisvesten. Ik snap dat er een woningprobleem is in Amsterdam maar dat geldt ook voor andere gemeenten. Als die gemeenten in de Randstad nou eens in beweging zouden komen, zou de druk op het COA en de azc's ook minder zijn."
Asielboot Deventer ook na 1 jui

Burgemeester König van Deventer gaf aan dat veel gemeenten in IJsselland die een crisisnoodopvanglocatie hebben die goed functioneert, die locatie in stand zullen houden. "Wij hebben de asielboot met 180 asielzoekers. Dat functioneert goed en dat houden we gewoon in stand. Dat blijft doorgaan ook na 1 juli, maar het punt is dat we ook locaties hebben die tijdelijk beschikbaar waren omdat er plannen zijn voor nieuwbouw. Dat gaat allemaal niet eindeloos door. We zullen een oplossing moeten verzinnen en daar ga ik vandaag met mijn collega's weer over in overleg."

Overijssel probleemoplosser

König vindt dat er in Overijssel al veel gedaan wordt aan crisisnoodopvang. "Wij doen al heel veel. Dat doen we met heel veel inzet en dat lukt ook goed. Maar op een gegeven moment is iedereen er wel een beetje klaar mee. Wij lossen voortdurend het probleem van anderen op en dat bevalt ons maar slecht."
Als König gevraagd wordt naar de spreidingswet van staatssecretaris Van den Burg, verwijst hij naar een bijeenkomst vorige week in de Tweede Kamer. "Daar was iedereen die in de uitvoering zat aanwezig. Iedereen zei: 'deze wet gaat ons niet helpen', maar het is een politiek compromis. Het is de enige wet die de staatssecretaris door de Tweede Kamer gaat krijgen en de staatssecretaris zei gisteren letterlijk: 'Beter een slechte wet dan geen wet.' Het heeft ook heel veel met politieke onwil te maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.