Nieuws

Failliete warmtepompenhandelaar verder in nauw, tientallen gedupeerde klanten melden zich

Tegen de failliete warmtepompenhandelaar Jos W. is nu ook aangifte gedaan wegens faillissementsfraude. (Foto ter illustratie)
Tegen de failliete warmtepompenhandelaar Jos W. is nu ook aangifte gedaan wegens faillissementsfraude. (Foto ter illustratie) © ANP
De failliete warmtepompenhandelaar Jos W. raakt verder in het nauw. De curator heeft recent aangifte tegen hem gedaan wegens faillissementsfraude. Intussen hebben zich 24 particuliere klanten bij de curator gemeld die voor ruim 80.000 euro het schip in zijn gegaan.
Dat meldt curator Martijn Samsen in zijn gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag. De indruk bestaat overigens dat de 24 gedupeerde klanten nog maar het topje van de ijsberg vormen.

Niets gekregen

RTV Oost schreef al eerder over de webwinkel Warmte24 die opereerde vanaf het Bedrijvenpark Twente in Almelo. Het bedrijf ging op de fles nadat meerdere klanten het faillissement hadden aangevraagd, onder meer omdat ze een aanbetaling hadden gedaan maar nooit apparatuur hadden gekregen. Het bedrijf had in één jaar tijd voor ruim een half miljoen euro aan warmtepompen verkocht, zo bleek uit bankmutaties.
Juist rond die tijd kwam de eigenaar van Warmte24, Jos W. uit Enter (66), in het nieuws omdat hij door de FIOD was aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met coronasteun. Ook dook de naam van W. al eerder op in onderzoeken naar zwendel.

Aangifte justitie

Curator Martijn Samsen meldt in zijn nieuwste verslag dat hij niet alleen bij het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude (CMF) melding heeft gemaakt van faillissementsfraude, maar ook aangifte hiervan heeft gedaan bij justitie.

Topje ijsberg

De curator schrijft verder dat zich intussen 24 particuliere klanten bij hem hebben gemeld die een vordering van in totaal 82.547,14 euro hebben ingediend.
Omdat er een half miljoen euro bij Warmte24 is binnengekomen, is het vermoeden dat dit slechts het topje van de ijsberg is en dat er nog veel meer klanten zijn gedupeerd. De curator heeft bij de eigenaar van Warmte24 meermaals een overzicht van de schuldeisers opgevraagd, maar dat heeft hij tot op heden nog altijd niet ontvangen. Daardoor kan hij andere gedupeerden niet aanschrijven.
Een aantal klanten van Warmte24 heeft destijds gebruikgemaakt van een regeling. Ze kregen 60 procent van het aanbetaalde bedrag terug. Dat gebeurde tegen finale kwijting ofwel kwijtschelding. Maar omdat deze groep klanten naar mening van de curator onjuist door het bedrijf is geïnformeerd, kunnen ze alsnog hun restvordering bij hem indienen. "Ze komen dan op de lijst van schuldeisers te staan", aldus de curator.

Claim fiscus

Intussen heeft ook de Belastingdienst zich bij de curator gemeld en een vordering ingediend van ruim 108.000 euro.
Uit het verslag blijkt verder dat Jos W. nog wel hoger beroep tegen het uitgesproken faillissement heeft ingesteld, maar dit is door het gerechtshof van tafel geveegd.

Privé aansprakelijk

De curator kwam in een eerder verslag al tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur en dat hij de eigenaar van Warmte24 persoonlijk aansprakelijk zal stellen voor de financiële schade. Onduidelijk is echter of er nog wat te halen valt bij Jos W. "Ik ben nog bezig met mijn verhaalonderzoek", aldus curator Samsen in een toelichting op zijn verslag.

Geld meteen overgeboekt

De curator heeft in zijn onderzoek eerder al achterhaald dat de half miljoen euro die bij Warmte24 was binnengekomen, is overgemaakt naar drie BV's, eigendom van W., die vervolgens allemaal zijn ontbonden.
Het FIOD-onderzoek naar fraude met coronasteun liet een soortgelijk patroon zien. Jos W. had in die zaak voor in totaal 940.275 euro aan coronasteun aangevraagd. Dat deed hij op naam van zeven verschillende bedrijven, waarvoor hij in totaal veertien aanvragen had ingediend. Een aantal daarvan werd gehonoreerd, waarna hij 268.904 euro kreeg uitgekeerd. Dit geld is volgens de FIOD na ontvangst vrijwel meteen overgeboekt naar rekeningen van derden.
De FIOD kreeg Jos W. overigens op opvallende wijze in het vizier. Er ontstond argwaan omdat alle aanvragen voor coronasteun vanaf hetzelfde e-mailadres waren verstuurd.

Reactie Jos W.

Jos W. liet eerder al tegenover RTV Oost weten dat hij geen zin heeft de media te woord te staan. "De pers zet zaken toch altijd anders neer dan de werkelijkheid."
Jos W. zit nog achter de tralies nadat de raadkamer van de rechtbank had bepaald dat hij vast blijft zitten tot aan de eerste rechtszaak tegen hem.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.