Nieuws

Staphorst stelt proef met verduurzaming woningen uit, onzeker of regeling aan wet voldoet

Gemeentehuis in Staphorst
Gemeentehuis in Staphorst © RTV Oost / Mark Bakker
De gemeente Staphorst stelt een regeling uit waarbij inwoners van de gemeente via de baatbelasting duurzaamheidsmaatregelen aan hun huis kunnen betalen. De regeling is mogelijk in strijd met de wet. Reden voor de gemeente om een proef met vijftien woningen op de lange baan te schuiven.
Hoe werkt dat precies, via de baatbelasting het verduurzamen van je huis betalen? De gemeente Staphorst heeft daar de GVR voor, de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling. Daarmee kunnen particuliere woningeigenaren hun woning laten verduurzamen zonder dat zij hiervoor geld hoeven te lenen of een spaarpotje moeten aanspraken. De woningeigenaar betaalt de verduurzaming, verspreid over dertig jaar, terug via de gemeentelijke baatbelasting.

Strijdig met de wet?

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft echter in februari al aangegeven dat de baatbelasting voor verduurzaming van woningen strijdig is met de wet en dat een wetswijziging nodig is om de regeling te kunnen toepassen. Anderzijds geven deskundigen op het gebied van fiscaal recht aan dat een wetswijziging hooguit wenselijk is, maar zeker niet noodzakelijk.
“De tegengestelde berichten maken dat wij eerst nog eens goed willen kijken hoe de situatie nu precies in elkaar steekt", zegt wethouder Alwin Mussche. "De Woonpas heeft hier begrip voor en we hebben daarom met elkaar besloten om de implementatie in Staphorst tijdelijk uit te stellen.” De Woonpas werkt samen met gemeenten om via deGVR woningeigenaren volledig te ontzorgen bij het verduurzamen van de eigen woning.

Ander inzicht

Een eerder aangekondigde proef met vijftien woningen in Staphorst-Noord wordt uitgesteld. Mussche: “ We houden de ontwikkelingen omtrent de GVR goed in de gaten. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat gemeenten meedoen en succesvolle resultaten halen. Tegelijkertijd is het mogelijk dat een ander inzicht ontstaat over de inzet van de baatbelasting voor regelingen als de GVR regeling. We volgen het nauwlettend, want zoals gezegd: we stellen de regeling tijdelijk uit, we annuleren hem niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.