Nieuws

Week na hack bij Hengelose middelbare scholen: systemen nog steeds plat

Onderwijsstichting OSG Hengelo slachtoffer van hack.
Onderwijsstichting OSG Hengelo slachtoffer van hack. © ANP/ NewsUnited/Jordi Heinen
Ruim een week nadat een hack werd ontdekt in de systemen van drie van de vier middelbare scholen die vallen onder OSG Hengelo, is er nog niets duidelijk over de achtergronden van die aanval met gijzelsoftware. Ook is niet duidelijk of gegevens van leerlingen en medewerkers op straat liggen. Het onderzoek naar de hack loopt nog, laat een woordvoerster van het advocatenkantoor weten dat door OSG Hengelo is ingeschakeld om het onderzoek te leiden.
Op de site van de scholenkoepel worden updates gegeven over de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek. En over hoe het ervoor staat met het herstel van de systemen van de school. Daar zijn in een week tijd weinig updates op aangebracht. De scholen zijn intussen wel weer telefonisch bereikbaar. Het bestuursbureau van OSG Hengelo is dat nog niet.

Niet bereikbaar

Bestuurder Arjan Brunger is niet bereikbaar voor commentaar. Hij wordt nadrukkelijk afgeschermd. Volgens woordvoerster Rosalie Brand van het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, moet Brunger 'al zijn energie steken in het oplossen van de problemen'. Brand is expert op het gebied van cyber security en gegevensbescherming van het advocatenkantoor.
OSG Hengelo

Onder OSG Hengelo vallen de middelbare scholen het Bataafs Lyceum, ’t Genseler voor Praktijkonderwijs, Montessori College Twente en het C.T. Stork College. Die laatste school heeft geen problemen omdat de ict van de school in handen is van stichting Carmel.

"Er is een begin gemaakt met herstel van de systemen", zegt Brand, verwijzend naar de telefoons van de scholen die intussen dus weer werken. "Het onderzoek loopt nog", is het enige dat Brand kan zeggen met betrekking tot de stand van zaken naar het onderzoek naar de hack. Wel duidelijk is dat er sprake is van een aanval met ransomware, zogenaamde gijzelsoftware. Brand wil niet zeggen of er momenteel gespreken lopen met de dader of daders over de betaling van een losgeldsom voor de gegijzelde gegevens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.