Nieuws

Tropisch weer in aantocht: slagers rijgen barbecuebestellingen aaneen

Laurens Scholten van Vleeshouwerij Saasveld verwacht een flinke drukte
Laurens Scholten van Vleeshouwerij Saasveld verwacht een flinke drukte © RTV Oost
Het kwik kan dit weekend oplopen tot wel dertig graden. Voor de een is dat aanleiding om als een kluizenaar met gesloten gordijnen binnen te blijven en voor de ander het ultieme startschot van het barbecue seizoen. Dat laatste merken ze bij Vleeshouwerij Saasveld, waar de bestellingen binnenstromen. "Dat wordt dit weekend knallen."
Het was een koud en nat voorjaar. Iets wat de afgelopen jaren niet hebben meegemaakt: absoluut geen barbecueweer. Daar is sinds een aantal weken verandering in gekomen. "Sinds drie weken is er een run op barbecuevlees", vertelt slager Laurens Scholten van Vleeshouwerij Saasveld. "Het wordt steeds drukker. Je zou bijna zeggen dat het niet aan te slepen is."
Het weer speelt een sleutelrol in de keuze om de kolen aan te steken. "Het weer is heel belangrijk bij het barbecueën. Dat merk je ook aan de mensen. Want zodra het zonniger en droger weer is, neemt de drukte toe. En dat moet ook", lacht Scholten.
Hitte en barbecueweer op komst

Gouden combinatie

Het drukste moment was dit jaar rond Pinksteren. "Toen stonden de mensen hier buiten op straat in de rij", beschrijft Scholten. Dat weekend was er sprake van een gouden combinatie. "Feestdagen én mooi weer. Dat is voor ons altijd een succes."
Eten op de barbecue klaarmaken, mag niet overal. In heel Overijssel is 'fase 2' van kracht. Dat wil zeggen dat er een grotere kans op natuurbranden is. Daardoor is barbecueën in bepaalde natuur- en recreatiegebieden niet toegestaan vanwege de droogte. "Het wordt steeds warmer en droger, daardoor is de kans op onbeheersbare natuurbranden groter", zegt Erik Pluim van Brandweer IJsselland.

Grote stukken vlees

Dan maar in eigen tuin bakken en grillen. Er is vooral vraag naar grote stukken vlees. "Dit is erg in trek", vertelt Scholten terwijl hij een côte de boeuf laat zien. Hij snijdt een stuk af. "Een mooi stuk om op een grote barbecue te bereiden." Daarnaast willen de mensen het zo makkelijk mogelijk hebben. "De grote vleesschalen worden ook volop besteld. Vaak in combinatie met een barbecue, bestek en servies. Maar dat is dan veelal voor de grotere groepen."
De drukte in Saasveld neemt al toe, maar de échte drukte verwacht Scholten dit weekend. "De bestellingen stromen binnen en dat zal alleen maar meer worden. Dat wordt knallen dit weekend." En dat is volgens hem geen probleem. "Dat kunnen wij wel aan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.