Nieuws

Een nieuwe serie Abels en Pronk en jongerentheater De Muiterij gaat voor het eerst het podium op

Jongerentheatergroep De Muiterij
Jongerentheatergroep De Muiterij © RTV Oost / Marcus Ganzevles
Na een succesvolle eerste serie afleveringen van het populaire 'Een goed gesprek met Abels en Pronk', zijn beide heren in de achtertuin van Arjan Pronk gaan zitten voor nieuwe opnames. En dat levert - uiteraard zou je bijna zeggen - weer goeie gesprekken op. En voor jongerentheatergroep De Muiterij uit Zwolle breekt een spannende week aan: ze staan voor de eerste keer op het podium met hun allereerste voorstelling. In SPUNCK Podium vertellen ze meer over hoe die voorstelling tot stand is gekomen.
Een groep jonge acteurs die zijn eigen weg naar volwassenheid naar het podium brengt, onder leiding van regisseur Anne-Minke Meijer. De eerste voorstelling van jongerentheatergroep De Muiterij uit Zwolle gaat morgen, donderdag 6 juli, in première. Een spannend moment dus, ook omdat het allemaal heel persoonlijke verhalen zijn die worden opgevoerd.
"Die vormen de basis", aldus Anne-Minke. "Alle acteurs hebben inbreng." Actrice Nina Maris vertelt hoe dat in z'n werk gaat. "We maken bijvoorbeeld een mindmap op papier, of we gaan associatief schrijven waarbij je alles opschrijft dat in je opkomt. En aan de hand daarvan gaan we in gesprek."
Meijer vervolgt: "En die inbreng combineer ik dan weer met de teksten die ik zelf schrijf. Ik haal de elementen eruit die kunnen helpen. Ik maak het iets theatraler. En dan ontstaat er een geheel dat echt van hen is."
In onderstaande video een stuk uit de voorstelling:
De Muiterij speelt in SPUNCK Podium
Met uitgever Paul Abels en muzikant Arjan Pronk zijn we de tuin ingedoken: deze keer bij Arjan Pronk in de tuin, waar beide mannen in het zonnetje, met natuurlijk een hapje en een drankje, weer een goed gesprek hebben in hun eigen streektaal. Een aflevering met duct tape deze keer!
Aflevering 1 van het nieuwe seizoen Abels en Pronk
Roza Herwig is klassiek zangeres, met haar viool opgegroeid bij Het Britten in Zwolle, op wereldniveau geschoold in Londen en al tijden bouwend aan een mooie carrière. Haar doel is om jongeren meer met klassieke muziek in aanraking te laten komen. Hoe ze dat doet? Dat vertelt ze in de uitzending, maar het is ook te lezen in dit bericht dat we eerder schreven.
Vaste gast Erik Neimeijer, die het deze week over gospel heeft, en de agenda en tips van de Overijsselse Poppodia maken de uitzending van SPUNCK Podium compleet.
Die nieuwe uitzending is via deze link terug te vinden op onze website. En op ons YouTube-kanaal zijn alle video's ook terug te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.