Nieuws

Dancing Dollekamp komt met nieuwe plaat Brugge: "Enorm misverstand dat er een verschil is tussen stad en platteland"

Dancing Dollekamp
Dancing Dollekamp © RTV Oost / Marcus Ganzevles
"Ik vind het een enorm misverstand om te denken dat er een verschil is tussen stad en platteland. We zijn allemaal dezelfde mensen, alles loopt veel meer door elkaar dan vaak gedacht wordt." Was getekend: André Manuel. En daarmee wordt meteen de titel van het nieuwe album Brugge van Dancing Dollekamp verklaard: een brug over die kloof die er zou bestaan.
Het is het tweede album van het project waar Manuel al een tijd mee bezig is: een nummer schrijven over alle negentig plaatsen in Twente. "Dat aantal is wel een beetje arbitrair. Er is een wikipedia-pagina over Twente en daar staan negentig gemeenten, buurtschappen en steden op. Maar het blijkt dat er nog wel meer buurtschappen zijn, dus ik denk dat ik na die negentig nog wel belletjes krijg van mensen. 'Woarum heb je ons niet nuumt, wie woont ook in Twente', dan moet ik daar dus ook nog over schrijven."
Het verhaal van Dancing Dollekamp is te zien in de laatste aflevering van SPUNCK Podium van dit seizoen, die woensdag 19 juli om 17.30 uur wordt uitgezonden.
Het eerste album met vijftien liedjes, Vot Ene, is bijna twee jaar geleden uitgekomen. En binnenkort is het dus de beurt aan Brugge, met opnieuw vijftien nummers. Dan is de vraag: waarom dit project?
"Omdat ik altijd zoek naar iets dat een uitdaging is. Ik heb al heel veel muziek gemaakt, ik denk dat ik inmiddels zo'n twintig platen heb gemaakt. Maar op een gegeven moment wil je ook zelf iets gaan uitfiegelieren, bijvoorbeeld of het mogelijk is om vanuit een vooropgezet plan negentig liedjes bij elkaar te krijgen. Dat je elke keer de discipline opbrengt om er ook naar toe te gaan, rond te gaan wandelen en dan hopen dat je iets te binnen schiet."
"Ter plekke een tekst verzinnen die veroorzaakt wordt door waar je rondwandelt. Mensen, sfeer, of verhalen die in die gemeente leven. Wat ik probeer te bewijzen is dat je over elke plek wel een liedje kunt maken als je daar heel gedisciplineerd mee omgaat."
Een van de liedjes op het nieuwe album gaat over Markelo, vertelt André Manuel:
André Manuel heeft een bijzondere band met Markelo
En die titel dus, Brugge. "Door een oud-plaatsgenoot van mij, Sander Schimmelpenninck, wordt steeds gezegd dat er een enorme kloof is in Nederland tussen platteland en de stad. Ik dacht: dan zijn wij als Dancing Dollekamp het uitgelezen gezelschap om te zorgen voor een brug. Het is geen rete-commerciële muziek. Zeker in Nederland valt het altijd net overal een klein beetje buiten, maar het moet wel gemaakt worden. En zolang wij nog in staat zijn om die liedjes eruit te persen dan houdt dat nooit op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.