Nieuws

Traditioneel boeren, een bondagevideo en een docu over autisme: dit was het vierde seizoen van SPUNCK Podium

SPUNCK Podium
SPUNCK Podium © RTV Oost
Het seizoen zit er alweer op: SPUNCK Podium maakt zich klaar voor de zomerstop. Wat waren de mooiste, meest opvallende, ontroerendste verhalen? We zetten er een aantal opnieuw in de spotlights. Veel lees- en kijkplezier!

Lust & Found

"Impress me, before you slowly undress me." Maak indruk op me, voordat je me langzaam uitkleedt. Het is de eerste zin van het nummer Lust & Found van zangeres Bella Luna, over lichamelijke integriteit en herstel na seksueel misbruik. Gebaseerd op haar eigen ervaringen uit haar jeugd op de Filipijnen.
"Het is gemakkelijk om iemands toestemming te vragen, maar voor mezelf weten wanneer ik die toestemming echt kon geven was nog verwarrend. En dat is het nog steeds."
Bij de indrukwekkende tekst van het nummer is ook een bijzondere video opgenomen. Daarin wordt de zangeres vastgebonden met een Japanse vorm van bondage, Shibari genoemd. Die juist gebaseerd is op respect voor elkaar.
Het gesprek en beelden uit de bijzondere video zijn in dit bericht te vinden:

Bijzondere fotoserie over traditioneel boeren

De traditionele grupstal verdwijnt steeds meer uit beeld: de stal met achter de koeien een mestgoot voor mest en urine. Vroeger heel gebruikelijk, maar inmiddels is er bijna geen boer met een grupstal te vinden.
Foto uit de serie Op de Gruppe
Foto uit de serie Op de Gruppe © Alex Witteveen
Fotograaf Alex Witteveen uit Deventer legde in zijn fotoserie Op de Gruppe het leven vast van een boer die nog op deze wijze werkt. "Dit soort onderwerpen vind ik een podium waard, omdat het eigenlijk uitgestorven is. Maar nu is het er nog wel." Het leverde hem een heel mooie fotoserie en het predicaat Bonds Meester Klasse op.
Een aantal foto's en een gesprek met Alex Witteveen is in dit bericht te vinden.

Daniël Kolf speelde rol van Darius Dhlomo

Voor het theaterspektakel DHLOMO werd acteur Daniël Kolf gekozen om de rol van Darius Dhlomo spelen. Kolf verhuisde zelf een aantal jaar geleden vanuit Suriname naar Nederland, om de ArtEZ Toneelacademie in Arnhem te gaan doen. Hij ziet dan ook veel raakvlakken met het verhaal van Dhlomo, de Zuid-Afrikaanse voetballer die in 1958 op aanwijzing van Steve Mokone naar Nederland kwam om bij Heracles Almelo te gaan voetballen. "Het is een enorme eer om dit verhaal te mogen vertellen, ik ben daar heel dankbaar voor."
Het stuk - gespeeld in het stadion van Heracles Almelo - werd eind juni en begin juli een mooi succes, mede door de inbreng van Daniël. Zijn verhaal is in onderstaand bericht te lezen.
In DHLOMO speelde ook Madeliefe Koops een rol. De actrice uit Ootmarsum kwam later in het seizoen ook langs in SPUNCK Podium en liet zien - eigenlijk vooral horen - dat ze ook zingend kan raken met haar stem! Ze zong, met haar vader Herman Koops op piano, het nummer Liefde Van Later van Herman van Veen.

Isabelle La Poutré onderzoekt haar autisme in docu Inside Aut

Fotograaf en documentairemaker Isabelle La Poutré uit Deventer werd eind mei uitgeroepen tot Cultuurtalent Overijssel 2023. "Fantastisch, ik vind dat echt een hele eer. De prijs laat denk ik aan heel veel neurodiverse mensen zien dat je alles kunt bereiken."
Isabelle heeft recent de documentaire Inside Aut gemaakt, waarin ze onderzoekt of ze zelf autistisch is. Ze heeft namelijk al haar hele leven het gevoel dat ze anders is. "En ik dacht altijd dat dat was omdat ik rood haar had, op fietsvakantie ging, vegetariër ben en mijn ouders bij de vuurtorenvereniging zaten. Dingen waar kinderen snel grapjes over maken."
Het maken van Inside Aut leverde mooie inzichten op voor Isabelle, over autisme en hoe het is om daarmee te leven. "Ik ontdekte dat ik dus heel erg hou van alleen zijn, omdat ik dat heel erg nodig heb om op te laden. Door al die prikkels die ik de hele dag om me heen voel, heb ik soms een dag of twee nodig om op te laden."
Haar verhaal is in onderstaand bericht te lezen:

Harrie Jekkers emotioneel door Ik hol van mie

Als je cabaretier Harrie Jekkers én het publiek emotioneel krijgt, dan weet je dat je het goed hebt gedaan. Dat had cabaretier Thijs Kemperink ook meteen door. Het nummer Ik hol van mie - een hertaling van Harrie Jekkers z'n klassieker Ik hou van mij - was raak. "Ik vind hem zelf eigenlijk mooier dan het origineel."
Hij maakte de hertaling samen met Laurens ten Den, die al veel vaker met dat bijltje heeft gehakt. Tijdens een ode aan Jekkers, in het Wilminktheater in Enschede, zong Kemperink het nummer met knikkende knieën. "Als je in het theater speelt maakt het niet uit of je kunt zingen of niet, als de boodschap maar overkomt. En die kwam ook over, mensen waren aan het janken. Jekkers had ook de tranen in zijn ogen. En hij zei 'ik versta er geen kloot van'." En het mooiste: "Hij zei 'als je hem gaat uitbrengen dan zit ik je niet in de weg.'"
SPUNCK's huisvriend Erik Neimeijer speelt met Thijs mee op piano als hij het nummer in de uitzending zingt:

De moeder van Meltem

Schrijfster en arabiste Meltem Halaceli uit Hengelo werkt aan een boek over haar moeder: in Hengelo bekend als kapster en salonhouder met een bloeiend bedrijf. Maar de weg die ze moest bewandelen om daar te komen was niet gemakkelijk. "Hobbels, weerstand en tegenslagen, maar ze is altijd doorgegaan."
Met de aardbeving in Turkije krijgt het boek een onverwachte en actuele draai: Mufide, Meltem's moeder, komt uit de zwaar getroffen regio en Meltem's oma woonde op dat moment nog in Antakya. De regio werd verwoest. "De hele provincie Antakya bestaat gewoon niet meer. Ik kan niet anders dan dit in het boek beschrijven. Ik was al begonnen voor het gebeurde. Alles dat ik beschreef en beschrijf bestaat niet meer, ik kan niet om de aardbeving heen."
Klassiek zangeres Roza Herwig kwam ook naar de studio en vertelde daar dat zij de klassieke muziek dichterbij jongeren wil brengen. In die uitzending zong ze het nummer Someone to watch over me van George Gershwin en dat kun je in deze video horen:
SPUNCK Podium is in oktober weer terug voor een nieuw seizoen. En ondertussen gaan Abels en Pronk door op onze app, website en social media-kanalen. En op ons SPUNCK-account op YouTube zijn heel veel video's van afgelopen seizoen terug te vinden!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.