Nieuws

Joke Kerkhoff (86) herkent eigen ervaringen in De Vergeten Twentse Lente: "Helend om het verhaal te vertellen"

Johanna ter Steege en Joke Kerkhoff
Johanna ter Steege en Joke Kerkhoff © RTV Oost
Het kostte Johanna ter Steege een telefoongesprek van bijna anderhalf uur. Maar, het lukt daarmee wel de 86-jarige doorgewinterde revue-actrice Joke Kerkhoff te overtuigen een hoofdrol te accepteren in het theaterspektakel De Vergeten Twentse Lente. Joke maakte zelf de April-meistakingen in 1943 - waar het theaterstuk over gaat - als 6-jarig meisje mee. "Het is helend om het verhaal te vertellen, ik vind het heel fijn dat ik het doe."
Het stuk, gespeeld op Vliegveld Twenthe, is op 29 april in première gegaan. Precies op de dag dat in 1943 de April-meistakingen begonnen. Decennia lang was de opstand een vergeten verhaal, maar het afgelopen jaar is er ineens meer aandacht voor, onder meer door het initiatief van Johanna ter Steege.
En dat is ook wel te merken bij het theaterspektakel: de kaarten vlogen in rap tempo over de toonbank en er zijn alweer extra voorstellingen gepland. En daarmee is ook deze productie van Johanna ter Steege een succes te noemen. Waarna ze nog even expliciet zegt "We gaan deze voorstelling niet hernemen hoor, als het is afgelopen is het ook afgelopen!"
De April-meistaking begon op donderdag 29 april 1943 bij machinefabriek Stork in Hengelo. Drieduizend werknemers staakten, omdat de Duitsers Nederlandse oud-militairen krijgsgevangen wilden maken en te werk wilden stellen. In de dagen na 29 april breidde de staking zich in hoog tempo als een olievlek uit over Nederland. Honderdduizenden arbeiders staakten mee. Met gevaar voor eigen leven, want de Duitsers pikten de staking niet. Ze executeerden tientallen mensen. Het kostte uiteindelijk zo'n 200 mensen het leven.
"Uitverkochte zalen: het is precies wat je wilt.", zegt Ter Steege. "Je hebt een aantal doelstellingen als je zoiets opzet en één van die doelstellingen is dat de zalen altijd vol zitten. We maken het om mensen te raken, om iets te raken in de maatschappij."
Joke Kerkhoff heeft haar eigen ervaringen met de April-meistakingen. "Ik weet nog heel goed dat mijn vader opgepakt werd met de razzia's, en dat hij weggevoerd werd. Mijn moeder en ik gingen naar de Enschedesestraat, daar stond een groep in een hele grote wei. Mijn vader liep met een mitella, omdat hij een operatie had gehad aan zijn pink. Die was half afgezet. Een soldaat zei hem het verband eraf te halen en te bewijzen dat het echt was. Toen kon hij naar huis. Die gebeurtenis, dat gevoel, is mij heel erg bijgebleven."

Tranen in de ogen

"Het is net of ik mijn eigen verhaal speel. In De Vergeten Twentse Lente ben ik op zoek naar mijn vader, dat is heel ingrijpend om te spelen. Ik heb er steeds tranen van in de ogen, zo leef ik me in. En als ik in mijn kleedkamer kom dan huil ik."
Wij waren deze week bij De Vergeten Twentse Lente aanwezig en hadden een gesprek met Johanna ter Steege en Joke Kerkhoff:
Het succes van de Vergeten Twentse Lente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.