Nieuws

'Drogredenen' over windmolenplannen irriteren provincie: "Houd je bij de feiten"

Windmolen, foto ter illustratie
Windmolen, foto ter illustratie © ANP
Raadsleden die in gewetensnood zouden zitten vanwege besluiten over windmolens of een onderzoeksbureau dat niet objectief zou zijn: gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie vindt dat tegenstanders van windmolens moeten oppassen met, wat hij noemt, het geven van drogredenen. De mogelijke komst van nieuwe windmolens zorgt op veel plekken in Overijssel voor onrust.
Van Langeveen tot Zwolle: op tal van locaties in Overijssel zijn er plannen voor de bouw van nieuwe windmolens. De 25 Overijsselse gemeenten hebben officieel tot 1 juli de tijd om zelf plekken uit te zoeken waar windmolens kunnen komen.
Daarna neemt de provincie de regie in handen en kan het zijn dat gemeenten buitenspel worden gezet, al krijgt een aantal gemeenten meer tijd voor hun windmolenplannen. Zo mag de gemeente Wierden er nog een half jaar langer over doen.
Volgens Statenlid Stijn Hesselink (JA'21) is er onder sommige raadsleden in Overijssel sprake van 'gewetensnood', nu de deadline van 1 juli nadert. "Als er raadsleden zijn waar het speelt, dan ga ik graag het gesprek met ze aan", benadrukte gedeputeerde Tijs de Bree vanochtend. "Maar ik ga niet alle raadsleden uitnodigen voor een kopje koffie."

Situatie in De Lutte

In De Lutte ligt sinds gisteren het zogenoemde participatieplan, een soort plan van aanpak, klaar voor de komst van vier windmolens. Omwonenden en andere betrokkenen hebben zes weken de tijd om daarop te reageren.
Statenleden vroegen zich af wat de provincie gaat doen met de reacties die erop komen. "Hoe zorgen we dat de stem van de mensen niet alleen gehoord wordt, maar dat er ook wat mee gedaan wordt?", zei Doortje Gühnen van Forum voor Democratie.
Vier windmolens

Windpark De Lutte gaat over de bouw van vier windmolens langs de A1, strak aan de grens met Duitsland. Het windpark kan volgens berekeningen van initiatiefnemer Prowind straks 20.000 huishoudens voorzien van stroom. Aan de andere kant van de grens, op Duits grondgebied, zijn er plannen voor de bouw van twee extra windmolens.

Stichting Tegenwind, een groep van omwonenden en andere belanghebbenden, probeert de komst van de windmolens in De Lutte tegen te houden.

Dat adviesbureau Bosch & Van Rijn betrokken is bij de windmolenplannen in De Lutte, stuitte op kritiek van Statenlid Hesselink. Hij verwijt het onderzoeksbureau niet objectief te zijn.
Gedeputeerde De Bree daarop: "Er wordt de suggestie gewekt dat het bureau een bepaalde vooringenomenheid zou hebben. Ik ben het daar volkomen mee oneens. Het gaat erom wie het lef heeft om windmolens te plaatsen. Dat zijn de feiten. Ga nou geen drogredenen verzinnen."

'Geen voldongen feit'

Partijen als GroenLinks en Volt zijn uitgesproken voorstander van de windmolenplannen, "mits er wel goed overlegd wordt". De BoeBurgerBeweging (BBB) benadrukte ook het belang van goed overleg met omwonenden en andere partijen.
De Bree gaf aan dat de komst van de windmolens in De Lutte nog allesbehalve een voldongen feit is. "De vergunning is nog niet geregeld. We wachten nog op de milieurapportage, onderzoeken over de ecologie, de veiligheid en de gezondheid, zoals slagschaduw. Dat moet er allemaal inzitten. Als het niet kan, dan komen ze er niet", zei hij.
We namen eerder een kijkje op de plek in De Lutte waar de windmolens mogelijk komen:
Komen hier de eerste vier windturbines van Twente?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.