Nieuws

Wannabe marinier uit Enschede spil in smokkel van duizenden kilo's coke

OM: "Oud lid arrestatie-eenheid spil in smokkel cocaïne"
OM: "Oud lid arrestatie-eenheid spil in smokkel cocaïne" © Getty Images
Justitie heeft geen enkele twijfel dat wannabe marinier Mitchell v. H. uit Enschede de spil is geweest in het smokkelen, bestellen en verhandelen van duizenden kilo's cocaïne. "Alle accounts die hij heeft gebruikt met cryptotelefoons kunnen aan hem worden gekoppeld", stelt justitie. "Hij stuurde zelfs foto's van de drugs." Mitchell blijft voorlopig achter tralies.
De Enschedeër is één van de negen verdachten, die allemaal gelieerd zijn aan motorclub Satudarah. Naast hem zijn twee andere Enschedeërs verdacht in hetzelfde onderzoek en ook Oostelijk frontman van de club, Michel B. Ook zijn verschillende andere kopstukken van Satudarah voor de handel opgepakt, onder wie de wereldleider van de club.

Haven Antwerpen

Tweeduizend kilo cocaïne die volgens justitie bestemd was voor de groep is in de Antwerpse haven in beslag genomen. "Maar ondanks de inbeslagname zijn verdachten 'gewoon' verder gegaan met smokkelen", aldus de openbaar aanklager. De partij was afkomstig uit Brazilië.
Uit meegelezen criminele chats blijkt volgens justitie dat de verdachten enkele zogenoemde uithalers de schuld in de schoenen schoven dat het fout was gelopen. Derhalve zouden ze in Brazilië een even zo grote nieuwe partij ter beschikking hebben gesteld.
Mitchell v.H. zou vervolgens met een cryptotelefoon de nieuwe partij aan de man hebben gebracht. "Andere verdachten werden benaderd om 'in te tekenen' op de partij", stelt de openbaar aanklager. In zijn chats heeft Enschedese Mitchell het volgens de recherche over: 'het nieuwe verhaal' en 'het gaat weer gebeuren' en 'een partij voor ons'.

Mariniersopleiding

Mitchell v.H. wilde marinier worden, maar is van de opleiding getrapt. Na die mislukte carrierestap lijkt hij op het verkeerde pad gekomen te zijn. Zo werd hij al eens veroordeeld voor wapenbezit. Het huis van zijn ouders werd beschoten in 2017, toen een Twentse onderwereldoorlog werd uitgevochten op straat.
Uitleg over die vete in de video hieronder.

Palmbomen

Oostelijk Satudarah-frontman Michel B. plus Mitchell en één andere Enschedeër werden net als vijf Brabanders aangehouden voor de veronderstelde cokesmokkel. De derde Enschedeër met initialen O.P. is een tijd voortvluchtig voortvluchtig geweest. Eind vorige maand heeft hij zichzelf gemeld. Bronnen vertellen aan RTV Oost dat hij in een land heeft gezeten "waar de palmbomen wuiven." Hij zit inmiddels vast.
Het onderzoek van de Landelijke Recherche naar de verdachten startte vorig jaar augustus. Toen kwam er bij de geheime dienst van de politie een tip binnen dat de landelijke top van Satudarah ondanks een recente veroordeling 'gewoon' door was gegaan met grootschalige drugshandel. En dat de bestuursleden nog altijd de absolute leiders zouden zijn.
Gevolg was het optuigen van een groot rechercheteam. Dat team kwam afgelopen najaar tot de conclusie dat de tip zou kloppen.

Adidas13

Toen de opsporingsdiensten ook nog mee konden lezen met criminele appjes die verstuurd werden met chatdienst Exclu, bleek dat er binnen de groep van Satudarah zou worden gesproken over drugshandel. "We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten", zegt een politiebron. De recherche heeft verschillende accounts van Exclu gekoppeld aan de verdachten. Een aantal van de bijnamen die gebruikt werden op de chatdienst zijn 'Adidas13', 'Magic' en 'Golddigger'.
Een deel van de huidige groep die vastzit werd afgelopen 3 februari aangehouden, 'klapdag' van onderzoek Exclu. Toen maakte het opsporingsapparaat bekend dat ze maandenlang hadden kunnen meelezen met criminele communicatie en werden in binnen- en buitenland tientallen verdachten opgepakt.
Het was die dag ook de bedoeling om minimaal drie andere Enschedeërs aan te houden die lid waren van Satudarah. Maar geen van hen was thuis. Ze hebben zich op een later moment gemeld.

Criminele organisatie

De landelijke top van Satudarah, waaronder Michel B en drie van de huidige medeverdachten, werd eind 2021 veroordeeld tot jaren celstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Omdat de kopstukken in hoger beroep zijn gegaan, konden ze dat proces in vrijheid afwachten. Nu zitten ze dus weer vast.
Halverwege volgende maand wordt bij de rechtbank in Den Bosch een voorbereidende rechtszitting gehouden met alle verdachten tegelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.