Nieuws

Snelheidsverlaging op 'slechte' N760 van IJsselmuiden naar Genemuiden alsnog optie

N760 richting IJsselmuiden
N760 richting IJsselmuiden © Google Maps
De N760 tussen IJsselmuiden en Genemuiden moet aangepakt worden, ook al hebben die werkzaamheden een flink prijskaartje. Dat vinden vrijwel alle partijen - van links tot rechts - in de Provinciale Staten van Overijssel. Er werd vanmiddag vooral gediscussieerd over het verlagen van de maximumsnelheid naar 60 kilometer per uur.
De N760 is in een veel slechtere staat dan eerder werd gedacht: de wegfundering is aan het bezwijken en er is sprake van een inklinkende veendijk. Zonder grondige renovatie is totale afsluiting van de weg een optie, waarschuwde de provincie eerder al.

Snelheidsverlaging

Voor het uitvoeren van de meest noodzakelijke werkzaamheden wil de provincie 1,4 miljoen euro extra uittrekken. De totale kosten voor de aanpak van de N-weg worden nu geschat op 26 miljoen euro.
De aanpak kan één miljoen euro goedkoper, als de snelheid op de N-weg omlaag gaat van 80 naar 60 kilometer per uur. Verschillende partijen willen dat er naar die optie gekeken wordt. "Het feit dat we een miljoen euro kunnen besparen door op een klein stuk 60 kilometer per uur te gaan rijden, maakt dat ik daarop in wil zetten", zei Statenlid Gilia Hanskamp (PvdD). Reinier Mulder (ChristenUnie) wil ook weten wat de opties zijn.

Kanttekening

Er is wel een kanttekening, zo waarschuwt de provincie: de werkzaamheden gaan een jaar later van start als er daadwerkelijk een snelheidsverlaging komt. De provincie wil die tijd gebruiken om te onderzoeken of er voldoende draagvlak voor is en er moeten extra maatregelen genomen worden om de snelheid omlaag te brengen.
"Als je onderzoek gaat doen, dan ben je weer een jaar verder", waarschuwde Statenlid Stienus Melis (PvdA). VVD-statenlid Tiemen Jan van Dijk sprak van 'schijnveiligheid'. "Met alleen een snelheidsverlaging ben je er niet: je moet ook verkeersbeperkende maatregelen nemen."

Meer duidelijkheid

Gedeputeerde Tijs de Bree beloofde de Statenleden om hen wat meer duidelijkheid te geven over de mogelijke snelheidsverlaging. "We zetten het even op een rijtje. Het is ook goed om duidelijkheid te geven over hoeveel kilometer het nou precies gaat. Ik begreep dat het om vijf kilometer gaat, maar dat wordt allemaal netjes onder elkaar gezet."
Over twee weken wordt duidelijk wat er met de N760 gaat gebeuren en of er mogelijk een snelheidsverlaging komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.