Nieuws

Formateurs krijgen het een stuk makkelijker dankzij dit akkoord: "Goed initiatief"

Formateurs nemen 'regeerakkoord' van RTV Oost in ontvangst: 'Goed initiatief'
Formateurs nemen 'regeerakkoord' van RTV Oost in ontvangst: 'Goed initiatief' © RTV Oost
Formateurs Wout Wagemans en Ingrid Geveke vallen met de neus in de boter. Zij kregen deze week alvast een ‘regeerakkoord’, waarin aanbevelingen staan voor lastige dossiers zoals de woningcrisis. Het akkoord vloeit voort uit de discussies die zijn gevoerd in de studio van RTV Oost, waarbij burgers, politici en ondernemers met elkaar in gesprek gingen. De formateurs waren blij, maar ook verrast door sommige aanbevelingen.
Bijna drie maanden geleden zijn we naar de stembus gegaan voor de Provinciale Staten. En dat werd een monsterzege voor de BBB van lijsttrekker Carla Evers. Er wordt in Zwolle nu druk overlegd tussen de verschillende politieke partijen. Wie kan (en wil) met wie op het pluche gaan zitten de komende vier jaar?
In drie uitzendingen van RTV Oost spraken specialisten op het gebied van energie, wonen en landbouw & natuur met elkaar. Soms hadden ze tegengestelde belangen, maar wat bleek? Ze waren allemaal bereid om te luisteren en zich echt te verdiepen in elkaars standpunten. Een professionele mediator keek aan de zijkant mee en gaf tips over waar mensen elkaar kunnen vinden als hun standpunten uiteenlopen.

Landgoedmodel

De overeenkomsten, maar ook de verschillen, werden samengevat in een document. Met een lijstje aanbevelingen erbij. Het document is door RTV Oost aangeboden aan de formateurs. En de mediator gaf nog wat extra tips mee voor de politiek.
Wagemans en Geveke zijn erg enthousiast over het initiatief om verschillende partijen in de studio uit te nodigen. 'Verhelderend en uitdagend' noemt Wagemans het voorstel van Twickel-rentmeester Egbert Jaap Mooiweer om het 'landgoedmodel' in te voeren. "Hij heeft een model uitgedacht waarin iedereen mee kan doen. Het zal niet overal werken, maar de gedachte erachter is goed", zegt Wagemans.
Geveke ziet dat iedereen het belangrijk vindt dat inwoners centraal worden gesteld. "En dat inwoners en ondernemers kansen worden geboden." Maar de bal ligt nu bij de politiek. "Wij faciliteren het proces, het zijn de partijen zelf die het met elkaar moeten doen", zegt formateur Geveke.
Kijk hier naar het aanbieden van het akkoord aan formateurs Wout Wagemans en Ingrid Geveke.
Formateurs krijgen 'regeerakkoord' van RTV Oost: "Goed initiatief"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.