Nieuws

Inval bij kunstgrasproducent TenCate Grass in Nijverdal

Polyethyleenbanen worden opgrote rollen gedraaid. Bij Koninklijke Ten Cate in Nijverdal worden de vezels gemaakt waarmee kunstgras wordt geproduceerd.
Polyethyleenbanen worden opgrote rollen gedraaid. Bij Koninklijke Ten Cate in Nijverdal worden de vezels gemaakt waarmee kunstgras wordt geproduceerd. © ANP / Toussaint Kluiters
De Europese Commissie (EC) heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verschillende landen in de Europese Unie invallen gedaan.
Vogel zegt dat TenCate Grass meewerkt aan het onderzoek. Verder onthoudt hij zich van commentaar.

Kartelvorming

Dat er invallen zijn gedaan, betekent niet automatisch dat de betrokken bedrijven ook schuldig zijn, benadrukt het dagelijks EU-bestuur. De EC maakt niet bekend bij welke andere bedrijven of landen de overige invallen waren.
De EU-boete voor het overtreden van kartelregels kan oplopen tot tien procent van de totale jaaromzet van een bedrijf. Bedrijven die betrokken zijn geweest bij geheime kartelvorming, daar melding van maken en meewerken aan het onderzoek, kunnen wel immuniteit of een flinke verlaging van boetes krijgen.
TenCate Grass komt voort uit de Overijsselse producent van hoogwaardige materiaal- en textielsoorten TenCate. Nadat investeerders dat bedrijf in 2016 overnamen en van de beurs in Amsterdam haalden, ging de kunstgrasproducent verder als zelfstandig opererende onderneming.
TenCate Grass heeft dochterondernemingen die actief zijn in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Dat zijn bijvoorbeeld Greenfields en CSC Sport. Dat laatste bedrijf prijst zich aan als "Nederlandse marktleider" in het ontwerpen en aanleggen van sportvelden met kunstgras.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.