Nieuws

Deventer rapper moet cel in na tweet over Rutte en De Jonge

Celstraf voor Deventer rapper
Celstraf voor Deventer rapper © Getty Images / grinvalds
De 31-jarige rapper Convex Kafka uit Deventer is ook door het gerechtshof veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Een uur nadat journalist Peter R. de Vries was neergeschoten, had de rapper op Twitter gevraagd of Ridouan T., die werd genoemd als mogelijke verantwoordelijke voor de schietpartij, niet "achter Hugo of Mark" aan kon gaan.
Het hof legde woensdag zes weken gevangenisstraf op, waarvan vier voorwaardelijk. Dat was gelijk aan de straf die de rapper eerder van de rechtbank had gekregen. Convex Kafka was daartegen in beroep gegaan, hij zei dat het een misplaatste grap was die hij snel na publicatie had verwijderd.
Volgens het gerechtshof laat de tekst "niet aan duidelijkheid te wensen over" en kan de tweet "zeker niet als grap of grappig bedoeld worden opgevat". Iemand had de tweet kunnen zien als een aanmoediging om Rutte en De Jonge daadwerkelijk neer te schieten, aldus de rechters.

Bedreigen van Baudet

Bouke van de V., zoals Convex Kafka heet, sprak zich fel uit tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Hij houdt onder anderen Rutte en De Jonge daarvoor verantwoordelijk.
Eerder werd hij al veroordeeld wegens smaad. Volgens de officier is hij in 2018 nog veroordeeld voor een dreigtweet aan het adres van politicus Thierry Baudet. In 2019 kreeg hij een voorwaardelijke boete voor smaad, omdat hij een vlogger met wie hij ruzie had uitmaakte voor pedofiel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.