Nieuws

Opvang asielzoekers in Hotel Zalkerbroek met vier maanden verlengd

Cisisnoodopvang in hotel Zalkerbroek
Cisisnoodopvang in hotel Zalkerbroek © Marielle Beumer/RTV Oost
Zoals Kampen al had verwacht, heeft de Rijksoverheid vanwege een tekort aan verblijfplaatsen voor asielzoekers de gemeente nu verzocht om de opvang van 84 ontheemden in hotel Zalkerbroek te verlengen. De gemeente Kampen geeft daar gehoor aan en wil de opvang verlengen met maximaal vier maanden. Het verblijf was gepland tot en met 30 juni dit jaar. De einddatum wordt nu 1 november 2023.
Een belangrijke voorwaarde voor een eventuele verlenging was dat omwonenden er niet te veel overlast van ondervinden. Daarom is de gemeente voorafgaand aan het besluit, zoals vooraf afgesproken, in gesprek gegaan met omwonenden. Hieruit bleek dat er bij omwonenden geen klachten of problemen zijn met betrekking tot de opvang in het hotel langs de N50.
De omwonenden zijn intussen per brief geïnformeerd over de verlening van de crisisnoodopvang. Er is ook overlegd geweest met Rijkswaterstaat: “De samenwerking tussen de gemeente Kampen en Rijkswaterstaat verloopt goed. We hebben aan de gemeente voorwaarden gesteld aan het gebruik van verzorgingsplaats Zalkerbroek. Hier houdt de gemeente zich aan, daarom werkt Rijkswaterstaat mee aan deze verlenging” aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Crisisnoodopvang

Hotel Zalkerbroek is ingericht als crisisnoodopvang en niet bedoeld als onderkomen voor langere tijd. De verlenging is eenmalig voor de duur van vier maanden, zodat er voldoende tijd is om te zoeken naar een andere, meer geschikte locatie. Na 1 november moeten de ontheemden verhuizen naar een ander onderkomen.
“Ondanks het feit dat we voor een grote uitdaging staan om geschikte opvangplaatsen te vinden, heb ik samen met het college van burgemeester en wethouders besloten dat de opvang in hotel Zalkerbroek hierna niet nog eens zal worden verlengd. Dit is destijds ook afgesproken met de omwonenden. Dit heb ik ook aan de Veiligheidsregio en aan het COA laten weten” licht burgemeester Sander de Rouwe toe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.