Nieuws

Deventenaar opgepakt voor plannen terroristische aanslag

Deventenaar opgepakt voor plannen terroristische aanslag
Deventenaar opgepakt voor plannen terroristische aanslag © RTV Oost
Een 19-jarige Deventenaar is aangehouden op verdenking van het plannen van een aanslag. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De Deventenaar zou met een 16-jarige Eindhovenaar gechat hebben over een terroristisch misdrijf.
Volgens de krant, die de berichtgeving bevestigd heeft gekregen door het Openbaar Ministerie, werd de Eindhovenaar begin mei thuis gearresteerd en zit hij nog altijd vast. Dinsdag werd er ook een man van 19 jaar uit Deventer aangehouden op verdenking van het plannen van een aanslag.

Aanslagen in België

De jonge Eindhovenaar zou op Telegram met de man uit Deventer en een verdachte uit België hebben gesproken over het plannen van aanslagen in België. Volgens een woordvoerder van het OM waren het "serieuze gesprekken", maar had de Eindhovenaar nog geen fysiek contact gehad of spullen aangeschaft. "We verdenken hem van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf", zegt de woordvoerder tegen de krant.

Tsjetsjeense IS-aanhangers

Dezelfde dag dat de jongen uit Eindhoven werd opgepakt door de Nederlandse politie vond er in België een grote actie plaats waarbij in verschillende delen in Vlaanderen zeven verdachten werden opgepakt. Volgens de Belgische justitie was de groep, waarvan het merendeel van de leden een Tsjetsjeense achtergrond heeft, in korte tijd geradicaliseerd. Met een van die Belgen zou de Eindhovenaar contact hebben gehad.
Volgens het OM loopt het onderzoek naar de tiener uit Eindhoven nog en wordt de 19-jarige uit Deventer morgen voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Op 17 mei besloot de rechter-commissaris dat de Eindhovenaar nog zeker dertig dagen in zijn cel moet blijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.