Nieuws

Beerput gaat open: wethouder loog tegen omwonenden over palletfabriek IceBear

Biomassacentrale en palletfabriek IceBear in Steenwijk
Biomassacentrale en palletfabriek IceBear in Steenwijk © RTV Oost
Meer houtsnippers verwerken dan mag, normen op het gebied van geur, stof en geluid overschrijden en meer formaldehyde uitstoten dan mag. Palletfabriek IceBear lapt al tijden allerlei regels aan de laars, blijkt nu. Omwonenden klaagden de laatste jaren steen en been, maar verantwoordelijke wethouder Bram Harmsma keek stelselmatig weg. Tot begin deze week, toen hij in een besloten gemeenteraadsvergadering moest toegeven dat de stinkfabriek van Steenwijk niet de juiste vergunningen had.
Wethouder Harmsma ging dinsdag al met de billen bloot voor de gemeenteraad van Steenwijkerland. Met het schaamrood op de kaken erkende de wethouder dat hij biomassacentrale en palletfabriek IceBear jarenlang heeft toegestaan de regels te overtreden. Want uit uitvoerig juridisch onderzoek is nu gebleken dat het bedrijf toch niet beschikt over de juiste vergunningen.
Wethouder Harmsma heeft de voorzitter van bewonerscomité 'Stop overlast IceBear' vanmiddag in een persoonlijk telefoongesprek op de hoogte gebracht. Dit weekend worden de overige omwonenden via een brief geïnformeerd over de ontwikkelingen rond IceBear. Daarin stelt de wethouder dat het gemeentebestuur IceBear dwangsommen wil opleggen om de fabriek te dwingen zich alsnog aan de wettelijke regels te houden.

Overlast toch geen fabeltje

Dat de omwonenden al die tijd overlast hebben ervaren van stank, geur en geluid uit de fabriek, is dus geen fabeltje. Jarenlang vonden de omwonenden de gemeente tegenover zich. De wethouder wilde de groep klagers wel te woord staan, maar hij deed niets met de bijna 3.000 klachtenmeldingen van omwonenden. Een aantal Steenwijkers die wonen of werkzaam zijn in de directe omgeving van de fabriek, hebben al langere tijd gezondheidsklachten. Die klachten zouden te wijten zijn aan de giftige stoffen die het bedrijf uitstoot.
Eerder al hebben inwoners van Steenwijk de gemeente meermaals opgeroepen om te handhaven op overtredingen bij het bedrijf. De wethouder zag daar steeds geen noodzaak toe. Ook vanuit de Tweede Kamer kwamen dergelijke verzoeken.

College wist al zeker een jaar van overschrijdingen

Nu blijkt dat het gemeentebestuur al zeker een jaar weet dat IceBear de vergunningen niet op orde heeft. Dat is terug te lezen in mails tussen juristen onderling, die in dienst zijn van de gemeente. Uit die stukken blijkt dat men al in mei vorig jaar wist hoe de vork in de steel zat. Toch heeft Steenwijkerland nog het hele jaar de vingers in de oren gestopt, als omwonenden weer met een nieuw handhavingsverzoek kwamen.
Het wordt nog gekker als we terugkijken in de tijd. Want vorig jaar schakelde het gemeentebestuur voor veel geld een juridisch adviesbureau in dat duidelijkheid moest geven over de kwestie rond IceBear. Adviesbureau Oosterveen & De Groot oordeelde dat IceBear alles prima op orde had en dat er geen overtredingen waren opgemerkt.

Belangenverstrengeling

Dat adviesbureau kwam in een slecht daglicht te staan toen bleek dat het gerund wordt door Douwe Oosterveen, oud-wethouder in Steenwijkerland, en een juriste die jarenlang in dienst was van diezelfde gemeente. Uit hoofde van haar functie bij Steenwijkerland stond juriste Fleuranne de Groot eerder ook al in contact met de klagende omwonenden. Die hebben haar altijd beticht van vooringenomenheid: de juriste zou niet het belang van de inwoners voorop stellen, maar juist het economisch belang van de biomassacentrale.
Volgens omwonenden zou er sprake zijn van belangenverstrengeling vanwege de eerdere betrokkenheid van Oosterveen en De Groot in dit dossier. Toen omwonenden zich hierover beklaagden en RTV Oost artikelen publiceerde over de dubieuze rol van Oosterveen & De Groot, voelde de gemeente zich genoodzaakt de samenwerking met het adviesbureau te verbreken.
Dat nu blijkt dat het gemeentebestuur al die tijd de omwonenden in onwetendheid heeft gehouden, wordt in Steenwijk slecht ontvangen. Want dat betekent dat het college haar inwoners al die tijd moedwillig heeft blootgesteld aan gevaren voor de volksgezondheid.
Hout wordt verbrand voor energie bij biomassacentrale IceBear, er worden ook palletblokken geproduceerd.
Hout wordt verbrand voor energie bij biomassacentrale IceBear, er worden ook palletblokken geproduceerd. © RTV Oost

'Stop overlast IceBear' niet gehoord

Er is al tijden flinke reuring over de fabriek in de Steenwijker samenleving. Zo'n tien procent van de inwoners van Steenwijk zou met regelmaat in de stank zitten. Er werd zelfs een bewonerscomité van omwonenden opgericht: 'Stop de overlast van IceBear'. Die groep vond geen gehoor in het gemeentehuis en de strijd verhardde zich. Er werden zelfs dwangsommen geëist als de gemeente niet zou handhaven. Maar vandaag moet Steenwijkerland dan toch met de billen bloot.
Omwonenden van IceBear krijgen dit weekend een brief van wethouder Harmsma. Daarin verontschuldigt hij zich voor de situatie en legt hij uit hoe het zo ver kon komen dat de fabriek jarenlang zonder vergunningen aan het werk was.

Geen vergunning

Vanmiddag heeft het gemeentebestuur alle stukken met betrekking tot dossier IceBear openbaar toegankelijk gemaakt. Uit die stukken blijkt onder meer dat de fabriek jaarlijks vergunningsvrij maximaal tienduizend ton houtsnippers mag verwerken en opslaan. Voor elke houtsnipper daarboven heeft IceBear een vergunning nodig, maar die is er dus niet.
De fabriek heeft nooit onder stoelen of banken gestoken naar jaarlijks 130 duizend ton houtsnippers te willen gaan. Volgens omwonenden is de fabriek hard op weg dat doel te bereiken, zij stellen dat IceBear niet jaarlijks, maar per maand tienduizend ton houtsnippers verwerkt en opslaat.

Op meer fronten in overtreding

En IceBear is op meer fronten in overtreding, moest wethouder Harmsma toegeven. Zo overschrijdt het bedrijf de geurnorm, komt er bij het productieproces meer stof vrij dan is toegestaan en wordt er te veel formaldehyde uitgestoten. Die stof kan ademhalingsproblemen en astma veroorzaken en in het ergste geval kankerverwekkend zijn.
Daarnaast moest Harmsma erkennen dat IceBear de geluidsnormen niet respecteert. Ook dat is al jaren bekend in het gemeentehuis, maar klachten werden stelselmatig genegeerd en tegen de overtredingen werd niet opgetreden. Als de fabriek van IceBear draait, dan is alle geluidsruimte op het hele industrieterrein Dolderweg op. Dat betekent dat de autowasstraat om de hoek van de fabriek niet zou mogen draaien als Ice Bear operationeel is.
Zelfs een vrachtwagen die zijn dieseltank volgooit bij tankstation Kreuze iets verderop in de straat, zou al niet meer mogen bij een draaiende fabriek. De palletfabriek snoept in zijn eentje dus de volledige geluidsnorm voor het hele industrieterrein op. Het gemeentebestuur had hier jaren geleden al tegen moeten optreden.
IceBear is eerder deze week al geïnformeerd over de constateringen van de gemeente Steenwijkerland. De palletfabriek heeft de gemeente verzocht om niet per direct over te gaan tot handhaving, maar dat verzoek legt het college naast zich neer, aldus wethouder Harmsma.
Later in deze app meer nieuws over dit onderwerp, waaronder reacties van omwonenden die boos zijn en opgelucht tegelijkertijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.