Nieuws

Omwonenden ‘stinkfabriek’ zetten de aanval in: "Gezondheidsschade moet worden vergoed"

André Otten en Gerben Rozeman van klachtencommissie Stop Overlast IceBear
André Otten en Gerben Rozeman van klachtencommissie Stop Overlast IceBear © RTV Oost
Eerst was er de opluchting, toen de wethouder toegaf dat palletfabriek IceBear in Steenwijk al een jaar zonder vergunning opereert. Nu de fabriek wordt stilgelegd lijkt het doel van de omwonenden bereikt. Toch is de kous nog lang niet af. "Er zijn meerdere mensen die hierdoor gezondheidsschade hebben opgelopen en dat gaan we zeker nog op de gemeente verhalen", zegt een van hen.
In de omgeving klaagt men al maanden over de palletfabriek van IceBear. Een misselijkmakende stank, chronische geluidsoverlast, stofwolken in de wijde omgeving en dan blijkt de palletfabriek ook nog geen vergunning te hebben voor de opslag en verwerking van zoveel houtsnippers.
Dat hout wordt gebruikt om palletblokken van te maken en van de restanten zou nog wat energie gewonnen worden. Wethouder Bram Harmsma belde vanmiddag persoonlijk met de voorzitter van bewonerscomité 'Stop overlast IceBear'. In dat gesprek werd Andre Otten meegedeeld dat uit recente metingen is gebleken dat IceBear op meerdere aspecten de normen overschrijdt. Volgens Harmsma is door meerdere adviesbureaus uitgebreid juridisch onderzoek verricht en daaruit zou blijken dat IceBear de boel niet op orde heeft.
"Wij hebben altijd al gezegd dat IceBear vergunningen nodig heeft en dat is nu ook gebleken", reageert Andre Otten, voorzitter van het bewonerscomité. "Aan de hand van metingen blijkt nu dat ze teveel stof, stank, geluid en formaldehyde uitstoten."
Van de lijmsoort formaldehyde is de overschrijding volgens de gemeente minimaal en kan deze niet leiden tot schade voor de volksgezondheid. Maar op de drie andere punten is het bedrijf volgens Otten en de wethouder wel zwaar in overtreding.

'Veel overtredingen en geen vergunning'

Naast deze normoverschrijdingen is er nog iets anders aan de hand. IceBear mag zonder vergunning jaarlijks maximaal tienduizend ton aan houtsnippers opslaan en verwerken. Volgens omwonenden gebruikt het bedrijf echter maandelijks deze hoeveelheid en dus zijn ze vergunningsplichtig.
De gemeente heeft dat altijd ontkent maar na jaren strijd met de omwonenden blijkt nu toch dat IceBear fors meer gebruikt dan die tienduizend ton per jaar.
"Wij schatten dat ze die hoeveelheid maandelijks verwerken. Dat is dus meer dan dertien keer zoveel als is toegestaan. Veel overtredingen en geen vergunning, en dan is onze schatting nog heel voorzichtig." Volgens André Otten is het gemeentebestuur daar ook flink mee de fout in gegaan: "Want die melding hebben ze geaccepteerd en ze hebben niet verder gekeken."

'Gemeentebestuur had het kunnen en moeten weten'

Otten noemt het verder zeer zorgelijk dat de gemeente al zeker een jaar lang wist van de overschrijdingen van IceBear. Desondanks is niet opgetreden en daardoor hebben de inwoners van Steenwijk een jaar lang onnodige gezondheidsrisico's gelopen. "De gemeente had kunnen en moeten weten dat het bedrijf een vergunning moet hebben en ze had daarop moeten handhaven."
"We zijn wel boos dat het bedrijf door al deze overtredingen ons met de risico's heeft opgezadeld. Er zijn meerdere mensen die hierdoor gezondheidsschade hebben opgelopen en dat gaan we zeker nog op de gemeente verhalen."
Otten wijst erop dat het bewonerscomité het voltallige gemeentebestuur enkele maanden geleden al aansprakelijk heeft gesteld voor alle schade die voortvloeit uit het niet optreden tegen overschrijdingen.

Handhaven of stil leggen?

Wethouder Harmsma zegde Otten in het telefoongesprek toe dat de gemeente vanaf volgende week gaat handhaven op overtredingen. "Ze kunnen nu ook niet anders meer", zegt Otten. "De gemeente kan dwangsommen opleggen voor de overtredingen op geur, stof en formaldehyde maar op de opslag en verwerking van houtsnippers is niet te handhaven. Want daar is geen vergunning voor. En dus moet de gemeente het bedrijf daarom stilleggen."
Vrijdagmiddag heeft het bewonerscomité op het gemeentehuis een gesprek met de wethouder. "In dat gesprek zullen we eisen dat hij IceBear stillegt. Doet hij dat niet, dan stappen we naar de rechter. We zijn er nu wel klaar mee."
Wethouder Bram Harmsma wilde nog niet officieel reageren voor de camera van RTV Oost.
André Otten, voorzitter van bewonerscomité 'Stop Overlast IceBear' reageert:
Voorzitter bewonerscomité 'Stop overlast Ice Bear' reageert op overtredingen biomassacentrale en palletfabriek Ice Bear in Steenwijk

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.