Nieuws

Steenwijkerland kan overtredingen IceBear niet langer negeren, stilleggen bedrijf niet aan orde

Biomassacentrale en palletfabriek IceBear in Steenwijk
Biomassacentrale en palletfabriek IceBear in Steenwijk © RTV Oost, Oscar Siep
Recente metingen bij IceBear in Steenwijk hebben uitgewezen dat het bedrijf de normen overschrijdt voor geluid, geur, stof en de uitstoot van formaldehyde. Het gemeentebestuur gaat handhavend optreden. IceBear heeft om uitstel gevraagd, maar dat weigert wethouder Harmsma. Volgens verschillende gemeenteraadsleden kan hij ook niet anders. Omwonenden blijken al jaren terecht te klagen, maar de gemeente trad nooit op. De bewoners willen dat het bedrijf wordt stilgelegd.
"Ik ben in ieder geval blij dat de klachten van bewoners gegrond zijn en ook aantoonbaar in metingen", reageert André Bus, fractievoorzitter van de grootste partij Buitengewoon Leefbaar Steenwijkerland. "Die bevestiging is heel fijn voor de bewoners. Het praat ook een stuk makkelijker."
Het werd zo onderhand een aardige soap in Steenwijk. Het gemeentebestuur stond lijnrecht tegenover een bewonerscomité dat zegt tweeduizend omwonenden te vertegenwoordigen, zo'n beetje tien procent van het totale inwoneraantal. Tweeduizend mensen die claimen zeer regelmatig zware overlast te hebben van de werkzaamheden van de biomassacentrale en palletfabriek aan de Dolderweg.

Gezondheidsklachten

Het gaat hen om misselijkmakende stank, zware geluidsoverlast die zich vooral 's nachts voordoet en stofwolken waar soms bijna niet tegenop te vegen valt. En dan hebben sommige omwonenden gezondheidsklachten. Vooral mensen die werken op het industrieterrein in de buurt van de biomassacentrale.
Het is onze eigen gemeente die ons bewust bloot stelt aan gezondheidsrisico's
Omwonende palletfabriek IceBear
Omwonenden vinden het onvoorstelbaar dat het gemeentebestuur een groep mensen met zo veel klachten in de kou laat staan. Toch voelen zij zich slecht behandeld. "Het is onze eigen gemeente die ons bloot stelt aan gezondheidsrisico's." Andre Otten kan er nog steeds kwaad over worden.
Als voorzitter van het bewonerscomité strijdt hij intussen al jaren tegen de overlast van IceBear. "Iedereen heeft de afgelopen jaren kunnen zien wat voor bende dit bedrijf ervan maakt. Het college wist dat al toen wij ons eerste handhavingsverzoek indienden en toch deed ze niets. Dat nemen we ze wel kwalijk."

Nieuwe metingen

In de gemeenteraad van Steenwijk is IceBear een dik papieren dossier. De raad worstelde de afgelopen maanden met de kwestie. Zoveel klagende inwoners terwijl je een bedrijf niet zomaar kunt stil leggen. En dus gaf de raad opdracht voor metingen, zodat dan in ieder geval juridisch duidelijk is hoe het zit.
Die metingen werden in februari uitgevoerd. Wethouder Harmsma liet ze door advocatenkantoor Nysingh beoordelen. Nu blijkt dat de bewoners al die tijd gelijk hadden, IceBear blijkt ook uit metingen teveel geluid, geur, stof en formaldehyde uit te stoten.
Hout wordt verbrand voor energie bij biomassacentrale IceBear, er worden ook palletblokken geproduceerd.
Hout wordt verbrand voor energie bij biomassacentrale IceBear, er worden ook palletblokken geproduceerd. © RTV Oost
"Als ik een van die omwonenden was, dan zou ik nu woest zijn", zegt Tilko Gernaat van Christelijke Partij Burgerbelangen. "Ik kan me zo goed voorstellen hoe het voelt als je steeds te horen krijgt dat ze je wel willen helpen, maar het gebeurt niet. Nou, het is nu wel duidelijk dat er iets moet gebeuren."

'Zo'n harde strijd schandalig'

"Het is schandalig dat een groep inwoners zo lang zo'n harde strijd heeft moeten voeren om nu te horen dat ze toch gelijk hadden", zegt Aletta Makken van de Groep Veur Elkaar.
Makken is op dit dossier het meest betrokken raadslid. In het gemeentehuis werden zelfs grappen over haar gemaakt als het hoofdpijndossier weer eens aan de orde was. Zo zou ze last zou hebben van haar rug, omdat ze zich zou hebben vertild aan de IceBear. "Dat zal wel, maar ik vind dat we eigenlijk met z'n allen voor de gek zijn gehouden door deze wethouder. De signalen waren er in overvloed en er is gewoon niet gehandeld, ik vind dat schandalig. Grapjes vind ik niet gepast."
Fractievoorzitter Steven Bunt van de PvdA is het niet helemaal met haar mee eens. "De wethouder moet nu laten zien dat hij dit traject tot een goed einde gaat brengen en daar gaan wij kritisch naar kijken." Steven is blij dat de omwonenden nu door de metingen in het gelijk zijn gesteld, dat praat zoveel makkelijker. "Maar we hebben liever dat de overlast wordt opgelost dan dat we politieke spelletjes gaan spelen."

Zorgvuldig

In een gemeentelijk persbericht schrijft wethouder Harmsma: "Die nieuwe metingen waren echt nodig. Want handhaven kan alleen als je formeel en met representatieve metingen constateert dat normen worden overschreden. Voor de omgeving was dat niet fijn, dat snap ik. Als je overlast ervaart, wil je dat er liefst zo snel mogelijk wordt ingegrepen. Dat wilden wij als college ook. Maar het moet wel zorgvuldig."
Wethouder Bram Harmsma (VVD) in Steenwijkerland
Wethouder Bram Harmsma (VVD) in Steenwijkerland © Gemeente Steenwijkerland
Bewonerscomité Stop overlast IceBear wil dat de gemeente het bedrijf stillegt. Volgens hen is dat mogelijk omdat IceBear veel overtredingen laat zien en er op belangrijke aspecten helemaal geen vergunning is. Wethouder Harmsma zegt daarop: "Handhavend optreden betekent niet dat het bedrijf meteen moet sluiten. Het handhavingstraject moet ervoor zorgen dat IceBear binnen de normen blijft. De handvatten zijn er om dat juridisch af te dwingen."
Het bewonerscomité gaat vanmiddag met de wethouder in gesprek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.