Nieuws

Inwoners presenteren 33 adviezen: "Meedelen met energieopbrengsten"

De inwoners presenteerden in Enschede 33 adviezen voor onder andere bestuurders van de Regionale Energiestrategie (RES) Twente.
De inwoners presenteerden in Enschede 33 adviezen voor onder andere bestuurders van de Regionale Energiestrategie (RES) Twente. © RTV Oost
Drie zaterdagen lang heeft een groep inwoners uit Twente zich gebogen over de vraag: hoe gaan we de grootschalige duurzame opwekking van energie vormgeven in het jaar 2030? Vanochtend presenteerden ze in Enschede 33 adviezen voor onder andere bestuurders van de Regionale Energiestrategie (RES) Twente.
Het inwonersforum ontstond na een uitnodiging om mee te denken over een aantal vraagstukken rondom de verduurzaming van Twente. In eerste instantie werden 30.000 mensen uitgenodigd. Na een loting werden 100 mensen geselecteerd die een advies mochten uitbrengen.

Overlast

Gedurende drie dagen ging de groep aan de slag met het formuleren van adviezen aan wethouders en volksvertegenwoordigers van gemeenten, provincie Overijssel en Waterschap Vechtstromen.
“De presentatie ging goed vandaag. Het was wel te zien dat we geen dagelijkse sprekers zijn”, lacht Guido Weesie uit Overdinkel. “Maar dat hoeft ook niet want we zijn hier als burger, als inwoners van een dorp of stad.”
Inwoners presenteren 33 adviezen: "Meedelen met energieopbrengsten"
“Ons advies is onder andere dat als er windmolens of zonneakkers geplaatst worden, er goed gekeken wordt naar de overlast die de bewoners ervaren. Dat vergoedingen naar rato betaald worden en mensen ook meedelen met de energieopbrengsten. Maar ook vooral dat de inwoners inspraak krijgen bij de plaatsing van zonnepanelen en windmolens.”

Lokaal eigendom

Jaime van Essen, voorzitter van de Regionale Energie Strategie (RES) van Twente en wethouder in de gemeente Losser, is positief verrast door de adviezen. “Ik denk dat de inwoners met name hebben nagedacht over lokaal eigendom: als je de lasten hebt, dan ook de lusten.”
“Daar hebben ze uitgebreid over nagedacht en ook vormgegeven door bijvoorbeeld een Twentse Energie Coöperatie. Volgens mij is geen gemeente hierop tegen. De vraag is nu: hoe gaan gemeenten dit vormgeven?”

Gemeenteraad

De inwoners zitten na vandaag niet stil. “Ik heb zelf binnenkort een afspraak met de gemeente Losser”, laat Guido Weesie weten. “Zo zijn er meerdere mensen van het forum die binnen de gemeenteraden de adviezen gaan communiceren."
Daar is de RES-voorzitter Jaime van Essen alleen maar blij mee. “Ik vind het heel belangrijk dat deze adviezen opgevolgd worden of dat wordt uitgelegd waarom iets al in gang is gezet of niet kan. Dat zullen we met alle 33 adviezen gaan doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.