Nieuws

Arriva wil dagelijks trein laten rijden van Zwolle naar Parijs

Trein van Arriva
Trein van Arriva © ANP
Rechtstreeks met de trein van Zwolle naar Parijs: als het aan Arriva ligt, kan dat vanaf 2026. De vervoerder heeft een aanvraag voor de treindienst ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De internationale trein moet dagelijks gaan rijden.
De trein vertrekt in de plannen van Arriva 's ochtends om half zes vanuit Groningen en komt rond half elf aan op Gare du Nord in Parijs. Onderweg stopt de trein om half zeven 's ochtends op station Zwolle. Daarna nog in Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid.
Om kwart over zeven 's avonds vertrekt de trein vanuit Parijs weer terug naar Groningen, en komt rond half twaalf aan in Zwolle. Een uur later arriveert de trein in Groningen.
Met deze treindienst wil Arriva een extra rechtstreekse verbinding tussen meerdere Europese steden verzorgen. "Arriva speelt hiermee in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer en de grote maatschappelijke wens voor meer internationale treinen", schrijft de vervoerder.

Hoofdrailnet

Arriva heeft de plannen voor de internationale treindienst nu bekendgemaakt, omdat de overheid op korte termijn beslist of het Nederlandse hoofdrailnet ook voor andere vervoerders beschikbaar wordt. Nu heeft de NS nog het alleenrecht over het 'hoofdspoor'. Arriva noemt 'open toegang tot het spoor een basisvoorwaarde om van de trein een succesvol alternatief te maken voor het vliegverkeer op korte afstanden'.
In de toekomst wil Arriva meer treinverbindingen gaan verzorgen vanuit verschillende Nederlandse regio’s naar bijvoorbeeld Belgische en Franse steden. De vervoerder startte begin dit jaar al met een nachttrein van Groningen, via Zwolle, naar Schiphol.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.