Nieuws

Inspectie: Tuinland deed te weinig tegen grensoverschrijdend gedrag

Tuinland in Zwolle
Tuinland in Zwolle © RTV Oost
De directie van Tuinland heeft werknemers niet goed beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag en pesterijen op de werkvloer. Daarmee overtreedt het bedrijf verschillende regels uit de Arbowet. Dat is de belangrijkste conclusie van de Nederlandse Arbeidsinspectie na een maandenlang onderzoek bij het hoofdkantoor en de vier verschillende tuincentra, waaronder in Zwolle.
In november vorig jaar onthulde RTV Drenthe dat medewerkers werden geïntimideerd en vernederd door een van de directeuren. Ze spraken van een angstcultuur, waarbij de directeur geregeld dreigt mensen 'de kop van hun romp te trekken' of te verdrinken.
De omroep sprak met zeventien mensen uit alle geledingen van Tuinland, dat vestigingen heeft in Zwolle, Assen, Groningen en Wilp.
De arbeidsinspectie oordeelt nu dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om psychische druk en ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen.
Daarnaast waren er geen professionele gedragsregels, is werknemers onvoldoende verteld hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag en zijn leidinggevenden niet of niet juist getraind in het reageren op ongewenste omgangsvormen.

Inspectie eist maatregelen

De inspectie wijst erop dat een fatsoenlijke klachtenregeling op dit moment ontbreekt. Die zou er wel moeten komen, zodat voor medewerkers helder wordt wat ze moeten doen wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.
Daarnaast vindt de inspectie dat de externe vertrouwenspersoon van Tuinland niet goed genoeg bereikbaar is. Ook hamert de inspectie erop dat het bedrijf meer onderzoek moet doen naar het welzijn van medewerkers, schrijft RTV Drenthe.
Tuinland moet van de Arbeidsinspectie voor 22 februari 2024 maatregelen treffen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen.

Beledigingen en intimidatie

Nadat het grensoverschrijdend gedrag aan het licht kwam, verdween de directeur van de werkvloer. Volgens de directie vanwege privéredenen. Mede-directeur Girbe Drenth erkende dat er in het verleden zaken niet goed zijn gegaan en beloofde beterschap voor de toekomst.
De Arbeidsinspectie schrijft in haar rapport overigens niet specifiek over het grensoverschrijdende gedrag van de betreffende directeur.

'Herkennen het beeld'

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tuinland zegt het door de inspectie opgetekende beeld te herkennen. "We hebben naar aanleiding van het rapport vooral veel vragen aan de directie", zegt COR-voorzitter Gertjan Polet. Later vandaag komt de COR met een uitgebreide reactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.