Nieuws

Zorgen over gezondheid van zeearend die kort Overijssel bezocht

De bewuste zeearend
De bewuste zeearend © RTV Utrecht
Het gaat niet goed met de Stellers zeearend die onlangs ontsnapte uit een Belgische dierentuin. Het dier is weliswaar gevangen, maar de dierenarts die hem uit de boom haalde zag dat hij pijn had. De roofvogel vloog twee maanden vrij rond, onder meer in Overijssel.
De verzwakte vogel werd gisterochtend ontdekt in een boom in het Utrechtse dorp Schoonrewoerd. Met hulp van de brandweer en dierenambulance kon de zeearend worden gevangen.

Pijn

Dierenarts Peter Klaver, gespecialiseerd in exotische dieren, werkte toevallig in de buurt toen hij werd gevraagd om het dier te helpen vangen. "Een blaaspijpje bleek onvoldoende, het duurde echt even voordat we hem konden vangen", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Uiteindelijk is er een verdovingsgeweer opgehaald uit een kluis. Hiermee heb ik hem verdoofd en uit de boom kunnen schieten."
Volgens Klaver zijn er wel wat zorgen over zijn gezondheid. "Zijn rechtervleugel hield de vogel van zich af. Dat kan betekenen dat hij pijn had."
De Stellers zeearend komt van nature niet voor in Europa en leeft voornamelijk aan de kust in Oost-Azië. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 2,80 meter zijn.
De zeearend was de afgelopen maanden vooral in Gelderland en Utrecht, maar kwam op 25 mei een hapje eten in onze provincie. Op het menu stond een kip van loonwerker Bart Rauwers.
"Ik heb een stuk of vijf kippen, daar heeft die zeearend er dus één van gepakt", zegt Bart. Hij heeft de roofvogel zelf niet gezien, maar buurman Guido Gerritsen wel. Die filmde hoe de kip in no-time verdween in de maag van het gevederde gevaarte.
De zeearend is met de dierenambulance naar Culemborg gebracht, waar hij wordt opgehaald door werknemers van de Belgische dierentuin.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.