Nieuws

Met deze tips word je de barbecue-koning van de straat

Met deze tips word je de barbecue-koning van de straat
Met deze tips word je de barbecue-koning van de straat © LightFieldStudios / Dash_med / Bewerking RTV Oost
De eerste keer barbecueën is altijd inkomen. Vaak besef je dat pas achteraf, nadat je zwarte hamburgers hebt opgediend en ternauwernood een steekvlam hebt ontweken. Wees niet die stumperd, maar lees dit artikel en kroon jezelf tot barbecue-koning van de straat.

Stap 1: Verken het terrein

Barbecueën doe je op een vlakke ondergrond. Het liefst op tegels, weg van droog gras en laaghangende takken. Blijf ook een beetje uit de buurt van gebouwen en doe de ramen dicht (tenzij je wil dat je huis naar rook meurt).

Stap 2: Inspecteer je barbecue

Ja, dat zwarte rooster moet je eerst even schoonmaken. Pak gelijk een emmer water als je klaar bent: als BBQ-meister ben je ook verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Kwastje olie over de grill is altijd goed, anders blijft je vlees plakken.
Gebruik je een gasbarbecue: luister even of er geen gas ontsnapt als je de fles opendraait.
RTV Oost gelooft in een inclusieve benadering van het barbecueën, wat betekent dat ook de gasbarbecue een plek in dit artikel heeft. Tips 3 en 4 zijn echter alleen relevant voor mensen met een echte barbecue en dus niet voor gasbarbecue-hobbyisten.

Stap 3: Houtskool als bouwsteen

Nee, je bent geen loser als je aanmaakblokjes gebruikt, maar er zijn andere manieren. Leg kranten in de barbecue en stapel daar houtskool bovenop, het liefst in piramidevorm. Steek de kranten aan en blaas een beetje zodat het vuur oplaait.
Lekker, over ongeveer 30 minuten kan het vlees er op. Neem een slok bier en wuif de buurman weg die met aanmaakblokjes in z'n hand staat.

Tip: SPIRITUS IS NOOIT DE OPLOSSING

Just say no.

Stap 4: Spreiden

Als het houtskool volledig brandt - en die mooie lichtgrijze as-laag heeft - mag je de kooltjes verspreiden. Hierdoor is de hitte mooi gelijkmatig verdeeld en kan je lekker grillen. Als je barbecue een klep heeft, kun je die dicht doen zodat het grillrooster op temperatuur komt.
Haal de lappen vlees maar vast uit de verpakking.

Stap 5: Culinaire tips

Komen ze:
  • Bewaar het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Hoe verser, hoe beter.
  • Hou je tang onder controle. Oftewel: draai niet continu je vlees om. Hoe vaker je draait, hoe meer vocht ontsnapt. Niemand houdt van een lap droog vlees.
  • Nog een tip om je vlees lekker juicy te houden: prik er niet met je vork in als het op de barbecue ligt.
  • Val niet gelijk aan. Weersta de verleiding om direct je tanden in je hamburger te zetten als hij van de gril komt. Als je hem eerst even laat liggen, kan het vocht mooi verspreiden, waardoor hij beter smaakt.
  • Maak direct je barbecue schoon. Gun je toekomstige zelf een frisse barbecue: de zomer duurt nog lang.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.