Nieuws

Nobian wil aan de slag met zoutwinning in Haaksbergen: "We doen het al honderd jaar veilig"

Zouthuisje in Boekelo bij Enschede
Zouthuisje in Boekelo bij Enschede © RTV Oost
Chemiebedrijf Nobian wil graag zo snel mogelijk aan de slag in Haaksbergen met het boren naar zout, omdat het zout in de bodem bij Hengelo en Enschede zo goed als op is. Maar burgemeester en wethouders van Haaksbergen zijn er niet zeker van dat de zoutwinning veilig en verantwoord kan en de bewoners van Sint Isidorushoeve willen het al helemaal niet. De zoutreus is daarom een charmeoffensief gestart om Haakbergen over de streep te trekken.
Woordvoerder Jorn van der Meer van Nobian stelt nog maar eens dat Haaksbergen, en Sint Isidorushoeve in het bijzonder, zich geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van zoutwinning. "We doen het al meer dan honderd jaar op meerdere plekken in Twente. De huizen zijn niet verzakt en dat gaat ook niet gebeuren. Er is ooit in de jaren negentig één keer iets gebeurd met een zoutholte die erg oud was en sindsdien zijn maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen."

Emoties versus feiten

Nobian heeft begrip voor bewoners die zich zorgen maken, maar het is volgens het bedrijf niet nodig. "De discussies over mijnbouw zijn vaak ingewikkeld omdat ze zijn gebaseerd op emoties versus feiten en het is erg jammer als de discussie daarin blijft hangen", aldus Van der Meer.
Daar komt bij dat gaswinning de laatste jaren slecht in het nieuws komt en juist dat sentiment bij de mensen blijft hangen. "Ze hebben zoiets van 'dat mag nooit meer op die manier en zeker hier niet gebeuren'. Alleen de vergelijking gaat niet op. Gaswinning is totaal iets anders dan zoutwinning, waar dit soort problemen niet ontstaan."'

Praktijk Twente

De praktijk in Twente, waar al honderd jaar zout wordt gewonnen, wijst dat volgens Van der Meer ook uit. "Op de plekken waar zout wordt gewonnen is ook bebouwing, zijn bedrijfsactiviteiten en boeren bezig. Dat gaat prima samen."
Ik durf te garanderen dat er geen extra verzakkingen zullen optreden
Marco Waas, directeur duurzaamheid van Nobian
Hij verwijst naar zouthuisjes als iets wat mensen bovengronds kunnen zien. "Daar kunnen de mensen een mening over geven. Maar wat er ondergronds gebeurt, dat weten de mensen niet en maakt ze onzeker en bezorgd. Nobian heeft daarom een veiligheidsplan geschreven dat wordt getoetst door Staatstoezicht op de Mijnen. In dat plan worden de maatregelen die voorkomen dat het onveilig kan worden uitgebreid beschreven. Maar onderdeel van het plan is ook een goede afhandeling van eventuele schadevergoedingen, als dat ooit onverhoopt aan de orde mocht komen."

Licht op rood

Helaas voor Nobian is de gemeente Haaksbergen daarvan minder overtuigd. Na een aanvankelijke medewerking van burgemeester en wethouders is het licht op rood komen te staan nadat de bewoners van met name Sint Isidorushoeve de hakken in het zand hebben gezet. De gemeenteraad van Haaksbergen is nu aan zet en moet, na een eerste nee vorig jaar, in juli van dit jaar definitief over de zoutwinning beslissen.
Van der Meer zegt dat Nobian niet op zaken vooruit wil lopen als volgende maand opnieuw een keihard nee tegen de zoutwinning klinkt vanuit de raad. Wat Nobian wel doet is Haaksbergen nu via een charmeoffensief proberen ervan te overtuigen dat zout winnen veilig kan.

Advertenties

In paginagrote advertenties worden inwoners van Haaksbergen hierover geïnformeerd. De zoutvoorraad in Europa is voor een groot deel afhankelijk van de winning in Twente. Het belang dat de zoutwinning kan worden voortgezet in Haaksbergen is groot. Van der Meer legt het nog maar eens uit: "Een zoutfabriek heeft zout nodig om te draaien, als dat ophoudt is de impact groot. Dat zal iedereen begrijpen. Je bent afhankelijk van plekken waar zout in de bodem zit. Er zijn meerdere plekken met zout, maar het is niet overal winbaar. Dat wordt bepaald door de gesteldheid van de ondergrond. Uit onderzoek blijkt dat Haaksbergen gewoon de beste keus is."

Einde zoutwinning Twente

Dat zegt ook Marco Waas, directeur duurzaamheid van Nobian, voor de camera van EenVandaag. "Ik durf te garanderen dat er geen extra verzakkingen zullen optreden." Gebeurt dat toch, dan hanteert de zoutreus omgekeerde bewijslast. Dat betekent dat het niet aan inwoners met schade is te bewijzen dat die schade door zoutboringen is veroorzaakt, maar dat Nobian moet aantonen dat het daar juist niet aan ligt.
De vrees van Haaksbergen is ongegrond, stelt de zoutfabriek die zelf ook een doemscenario ziet optreden. Want stelt Nobian: nu het zout in Enschede en Hengelo zo goed als op is, kan de weigering van Haaksbergen het einde betekenen van de zoutfabriek in Hengelo en de zoutwinning in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.