Nieuws
Man (45) blijft verkrachtingspoging na carnaval ontkennen; OM eist drie jaar cel en tbs

Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie jaar cel en tbs met voorwaarden tegen Willem F. uit Zenderen. De man wordt ervan verdacht dat hij in februari 2022 een jonge vrouw uit Agelo wilde verkrachten. De man zelf ontkent dat stellig en zegt dat hij de vrouw alleen maar wilde helpen toen ze, midden in de nacht, op elkaar botsten. Het OM gelooft daar niets van. "Enkel door het handelen van slachtoffer is het niet zo ver gekomen dat hij daadwerkelijk is binnengedrongen."
Hoe het was in het Pieter Baan Centrum (PBC), vraagt de rechter aan Willem F.. "Wat moet ik ervan zeggen. Normaal. Het viel wel mee." De man uit Zenderen stond vanmiddag opnieuw voor de rechter, omdat de behandeling van de zaak in december vorig jaar werd aangehouden. De rechter wilde dat de 45-jarige F. beter werd onderzocht. Vanmiddag werd de draad weer opgepakt, het onderzoek in het PBC is afgerond.
De 45-jarige verdachte heeft het syndroom van Klinefelter, een aangeboren afwijking waarbij te weinig testosteron wordt aangemaakt. Daarnaast heeft hij een licht verstandelijke beperking en een alcoholprobleem. "We willen duidelijk meegeven dat dit een man is met kwetsbaarheden, die ook een stabiel functioneren kan hebben", aldus een deskundige van het PBC. Daarbij heeft hij wel voldoende hulp en begeleiding nodig.
Het is niet voor het eerst dat F. voor de rechter staat. In 1999 werd hij al veroordeeld voor een verkrachting elders in het land. Toen kreeg hij een gevangenisstraf van vijftien maanden opgelegd en tbs. "Ik heb daarna goed gefunctioneerd met hulp van ambulante begeleiding en ben niet in aanraking geweest met politie." Twee jaar geleden is die begeleiding gestopt. "Het gaat bergafwaarts. Die begeleiding is heel belangrijk, dat geef ik ook toe", aldus F..
Maar, zo zegt hij, het delict waarvan 'ie nu verdacht wordt, heeft hij absoluut niet gepleegd. Maar waarom was F. dan midden in de nacht op de Reutummerweg? Tijdens de vorige inhoudelijke behandeling verklaarde hij dat 'ie even rust moest hebben. "Mijn vader is dementerend, ik moest op werk meer uren maken en ik heb een drankprobleem. Ik zat helemaal vol. Dus ik ben daar gaan staan, meer heb ik niet gedaan."
Eerdere veroordeling
Naar eigen zeggen botst hij tegen de jonge vrouw op en brengt haar naar het weiland. "Dat leek me veiliger." Hij loopt daarna naar de auto, maar bedenkt zich dat hij de jonge vrouw net zo goed een lift naar huis kan geven. "Maar toen was de vogel al gevlogen", verklaarde hij in december 2022. Wel gaf hij toe haar telefoon in zijn kontzak te hebben gestopt. "Daar blijft u ook bij", vraagt de rechter deze ochtend. "Ja", antwoordde F..
Het OM noemt zijn verklaring 'onaannemelijk, ongeloofwaardig en bovendien onbetrouwbaar'. “Het slachtoffer van de verdachte zal het veilige gevoel dat ze heeft bij het alleen kunnen fietsen in het buitengebied van Tubbergen na die nacht nooit meer hebben. Die avond verandert voor haar in een nachtmerrie”, aldus de officier van justitie. ”Ze denkt in dat weiland echt dat het de laatste seconden van haar leven zijn.”
Verklaring slachtoffer
Wat is er dan volgens de 20-jarige vrouw gebeurd? In de nacht van 25 op 26 februari 2022 fietst zij over de Reutummerweg bij Tubbergen, op weg naar huis na een carnavalsfeest. Bang is ze niet, ze fietst wel vaker alleen. Met een lamp op haar fiets en de zaklamp van haar telefoon aan, kan ze zichzelf goed zichtbaar maken. Opeens ziet ze een man, midden op de weg. Hij trekt haar van de fiets, grijpt haar bij de nek, gaat op haar zitten en dient haar schokken toe met een stroomstootwapen.
Dan trekt hij haar mee het weiland in en geeft haar meerdere klappen met de vlakke hand in het gezicht. Hij pakt haar telefoon af en voelt vervolgens onder haar rokje. De jonge vrouw stribbelt niet tegen, het enige dat ze kan doen is de situatie accepteren. "Je mag alles met me doen, als ik mijn telefoon maar terugkrijg", roept ze. Op enig moment loopt F. weer richting de Reutummerweg. Hij schreeuwt naar haar dat ze moet blijven liggen. Maar ze staat op en rent weg. Ze zoekt en vindt toevlucht bij omwonenden. Op 27 februari 2022 doet ze aangifte.
F. is dan nog in het bezit van haar telefoon. In het hoesje zit haar rijbewijs. Enige tijd na het delict googelt F. de naam van het slachtoffer en liket hij een foto van haar op Instagram. Haar telefoon verbrandt hij later op z'n werk.
Aanhouding
De politie besteedde aandacht aan de zaak in de programma's Opsporing Verzocht en Onder de Loep. Ze waren op zoek naar de bestuurder van een blauwe Ford Fiësta, een ouder model met witte strepen op het dak. De geruchtenmolen kwam aan het draaien. Na de uitzending van Opsporing Verzocht van 5 april 2022 kreeg de politie zes tips binnen. Op dat moment heeft de politie F. al in het vizier. Sterker nog, er is een DNA-match. Zijn sporen zaten op de kleding van de vrouw. Hij stond nog in de databank door het delict dat hij in 1999 pleegde.
Op 7 april 2022 zou F. nog tegen zijn vriendin hebben gezegd dat hij "hartstikke eerlijk is", "er niets mee te maken heeft" en "om half vier 's nachts thuis was". "Als jij er iets mee te maken hebt, dan moet je je melden", was haar antwoord. Dat doet hij niet. Op 11 april 2022 wordt F. aangehouden in zijn woning. Zijn vriendin en haar kinderen zijn op dat moment niet thuis.
Laatste woord
“Er is voldoende wettig en overtuigend bewijs dat verdachte zijn slachtoffer heeft willen verkrachten en daarnaast haar heeft mishandeld en haar telefoon heeft gestolen", aldus het Openbaar Ministerie. Daarom hoorde F. drie jaar cel en tbs met voorwaarden tegen zich geëist worden.
Hij kreeg het laatste woord. "Ik wil benadrukken dat ik mijn gezin en familie heel erg mis. Ik heb verkeerde keuzes gemaakt, daar ben ik me heel erg van bewust. Ook mis ik mijn vader heel erg." De uitspraak is op 23 juni.