Nieuws

Halve taart voor bewonerscomité tegen overlast IceBear Steenwijk: strijd nog niet voorbij

Entree van de biomassacentrale Ice Bear in Steenwijk
Entree van de biomassacentrale Ice Bear in Steenwijk © RTV Oost
De vier omwonenden van biomassacentrale en palletfabriek IceBear die de harde kern vormen van het bewonerscomité 'Stop overlast IceBear', hebben de afgelopen jaren een harde en verbeten strijd gevoerd. Tegen de gemeente, omdat die het grote aantal klachten van omwonenden negeerden, en tegen IceBear omdat die doorging met produceren terwijl de omgeving daar flinke overlast van heeft. Vanwege die strijd en omdat ze deze week een belangrijke slag hebben gewonnen, kregen de heren vanmorgen taart aangeboden.
Het gaat om een halve taart want de strijd is nog niet voorbij. "Er is een half succes geboekt dus voor een hele taart is het te vroeg", zegt Aletta Makken die de heren de taart aanbiedt. "Het is een brownie dus hij ligt zwaar op de maag, net als het IceBear-dossier. Hij is voor André Otten en de andere heren van het bewonerscomité, welverdiend."

'Niet misselijk wat is gebeurd'

Makken wil het bewonerscomité met de taart een hart onder de riem steken. "Het is niet misselijk wat er gebeurd is de afgelopen tijd. Deze mannen hebben echt moeten strijden. Voor transparantie, voor inzage in belangrijke stukken: overal moesten ze voor op de barricade. En als dat tegen je eigen gemeente is, dan gaat je dat niet in de kouwe kleren zitten." Makken vindt het schandalig hoe er door het gemeentebestuur met deze groep Steenwijkers is omgegaan.
"Zij voerden de strijd voor een groep van 2000 Steenwijkers, maar in het gemeentehuis werden ze meer gezien als lastpakken. Dan is het een prestatie om je rug recht te houden en dat is deze heren goed gelukt."
André Otten, de voorzitter van het bewonerscomité, waardeert de zoete lekkernij. "Hij ligt wat zwaar op de maag, maar het is lief om aangeboden te krijgen." En het is een aansporing om door te gaan met de strijd, want het comité is nog niet klaar met het gemeentebestuur.
Bewonerscomité 'Stop overlast IceBear' met raadslid Aletta Makken (Veur Elkaar) uiterst rechts
Bewonerscomité 'Stop overlast IceBear' met raadslid Aletta Makken (Veur Elkaar) uiterst rechts © RTV Oost, Oscar Siep
"Vanmiddag hebben we een gesprek met wethouder Harmsma en dan gaan we hem dringend verzoeken om IceBear per direct stil te leggen. Er zijn een heleboel overtredingen geconstateerd en het bedrijf heeft op zeker twee punten geen vergunning. Daardoor begaan ze dagelijks economische overtredingen en milieudelicten en daarvan gaan wij ook aangifte doen."

'Per direct stil leggen'

Volgens de omwonenden kan het gemeentebestuur nu niet anders dan handhaven. "En als er geen geldende vergunningen liggen, dan betekent dat in onze beleving dat de tent dicht moet."
Als het college van B&W niet op het verzoek van de omwonenden ingaat, dan start het bewonerscomité een kort geding bij de rechtbank. "En dan mag de wethouder bij de rechter uitleggen waarom hij denkt dat het bedrijf gewoon door mag draaien. We zullen het vanzelf zien."
Het bewonerscomité is vanmiddag uitgenodigd in het gemeentehuis van Steenwijkerland om daar met wethouder Harmsma in gesprek te gaan.
Taart voor bewonerscomité 'Stop overlast IceBear' vanwege harde strijd

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.