Nieuws

Vrijwilligers zijn van levensbelang voor het draaien van molens in Overijssel

Henk Scholte in 't Hoff is vrijwillig molenaar van de Wissink Möl in Usselo
Henk Scholte in 't Hoff is vrijwillig molenaar van de Wissink Möl in Usselo © RTV Oost / Bart Kieft
Stichting De Overijsselse Molen bestaat vandaag 70 jaar. Een jubileum met glans, want alle 65 molens in de provincie staan er goed bij. Maar ook een mijlpaal met een kanttekening. "We willen graag zekerheid dat er steeds nieuwe vrijwillige molenaars komen", zegt Ruud Roose van de stichting. "Dat kan beter."
"Om Overijssel te omschrijven als een typische molenprovincie gaat wat ver, maar de molens in onze provincie zijn karakteristiek en op veel plekken landschapsbepalend. En toeristisch-economisch van belang", zegt penningmeester Roose van De Overijsselse Molen. "We hebben hier geen poldermolens, maar wel veel korenmolens en enkele mooie watermolens. We zijn er erg blij mee dat ze er allemaal goed bijstaan, met dank aan subsidies van onder meer provincie en de Hollandse Molen."
Het 70-jarig bestaan van stichting De Overijsselse Molen wordt vandaag gevierd bij de watermolen van Bels in Mander. Alle donateurs zijn daarbij uitgenodigd om de feestelijkheden bij te wonen. De watermolen van Bels werd gebouwd in 1725 als papiermolen. Toen de papiermolen steeds minder opbracht werd na 1845 op de andere oever van de Mosbeek een nieuwe watermolen gebouwd. Deze werd gebruikt voor het malen van cichorei, een koffie-surrogaat. In 1860 werd de molen omgebouwd tot korenmolen. Landschap Overijssel is eigenaar vanaf 1958.
De molenstand in de provincie is veel beter dan 70 jaar geleden, toen stichting De Overijsselse Molen het levenslicht zag. Voor het behoud van molens in Overijssel. Roose: "Destijds waren veel molens sterk in verval. Een groepje notabelen in Twente heeft toen de stichting opgericht voor aankoop en herstel van molens. Als dat niet was gebeurd, was zeker de helft van de molens weggeweest."

Wissinks Möl

Eén van die behouden molens is Wissinks Möl in Usselo. De molen uit 1802 raakte in het begin van de twintigste eeuw buiten gebruik en verpauperde. De molen werd verplaatst naar Haaksbergen voor een openluchtmuseum dat er nooit kwam, waarna Wissinks Möl in 1981 terug werd geplaatst op de es bij Usselo. Met dank aan bevlogen bewoners.
Wissinks Möl in Usselo is uniek in Overijssel
"Zonder die gepassioneerde mensen, zonder vrijwilligers die de molens laten draaien, hebben de molens geen toekomst", zegt Ruud Roose daarover. Het thema van de jubileumviering, De mens centraal, laat daarbij niets aan duidelijkheid te wensen over. "Vrijwilligers zijn essentieel. Zonder deze mensen stopt het", aldus Roose.

Iedereen welkom

Eerder deze week deed Ada Meurs, de vrouwelijke molenaar van oliemolen De Passiebloem in Zwolle, al een brede oproep aan vrijwilligers. "Nieuwe Nederlanders, lhbti-plussers, vrouwen en jongeren zijn van harte welkom om het ambacht te leren", benadrukt ze. Bestuurslid Roose kan dat alleen maar onderschrijven. "Iedereen is welkom. Het is soms wel zwaar werk, maar met een beetje goede wil en wat extra apparatuur kan het werk lichter worden."
Ruud Roose, penningmeester van stichting De Overijsselse Molen: "Het blijft bijzonder om zo'n groot en zwaar ding in beweging te kunnen zetten."
Ruud Roose, penningmeester van stichting De Overijsselse Molen: "Het blijft bijzonder om zo'n groot en zwaar ding in beweging te kunnen zetten." © RTV Oost / Bart Kieft
De passie voor de molen is daarbij wel belangrijk. Wat dat precies is? "Het gevoel van: ik mag weer naar de molen. En dan alles zien draaien, bewegen, malen met dat bijzondere geluid. Het blijft bijzonder om zo'n groot en zwaar ding in beweging te kunnen zetten. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.