Nieuws
Krijgt inwoner meer inspraak in de provincie? "Goed voor het vertrouwen in politiek"

Stel: de provincie neemt een besluit waar je het totaal niet mee eens bent. Moeten inwoners zich daarover kunnen uitspreken en moet de politiek daar dan wat mee doen? Als het aan meerdere partijen in Provinciale Staten ligt wel. Zij pleiten voor een zogenoemd correctief bindend referendum. Maar hoe haalbaar is dat?
Twente Airport weer open voor de burgerluchtvaart, het schrappen van de buslijn in je dorp of de gevaarlijke N-weg om de hoek: je hebt vast wel een mening over besluiten die de provincie neemt.
Meerdere politieke partijen willen de inwoners van Overijssel - net als in de provincie Limburg - de mogelijkheid geven om zich door middel van een referendum uit te spreken over een besluit van de Provinciale Staten.
Provinciale Staten is de naam voor de 47 Statenleden die de inwoners van Overijssel vertegenwoordigen in de provincie. De BBB is met 17 zetels de grootste partij.
Eerder voorstel
Nieuw is dat idee niet: twee jaar geleden deden jonge Statenleden van onder meer D66, JA'21 en de SP al zo'n voorstel. Dat voorstel bleef uiteindelijk op de plank liggen. Inmiddels is het afgestoft, aangepast en nu wordt het opnieuw door meerdere partijen als idee ingebracht.
"Wij willen het referendum invoeren, omdat we de burger meer inspraak willen geven in de politiek", zegt Sebastiaan Stöteler, fractievoorzitter van de PVV Overijssel. "De PVV is altijd een warm pleitbezorger geweest van het heropenen van Twente Airport voor de burgerluchtvaart. Stel nou dat we dat voor elkaar krijgen in de Staten, dan zouden tegenstanders een referendum kunnen houden over wat de rest van Overijsselaars vindt."
Stöteler over het voorstel:
PVV wil referendum invoeren in Overijssel
Haken en ogen
Toch zitten er veel haken en ogen aan zo'n referendum. Volgens de wet mogen burgers nu nog geen wetten of besluiten van provincies ongedaan maken. Dus als er al een referendum komt, dan hoeft de politiek zich niet aan de uitslag daarvan te houden.
Ook wijst Annemieke Wissink, fractievoorzitter van de PvdA, erop dat er weinig onderwerpen zijn waarover burgers geraadpleegd kunnen worden. "Je creëert zo verwachtingen dat burgers zeggenschap krijgen. Maar is het niet een 'dode mus-verordening'?", vraagt ze zich af. Wissink vindt partijen als de VVD, GroenLinks en SGP aan haar zijde: ook zij zijn tegen de invoering van een correctief referendum.
"Er is natuurlijk wel politieke binding mogelijk", zegt PVV'er Stöteler. "Een politicus kan bij het uitschrijven van een referendum zeggen: wat er ook uitkomt, ik ga me er aan houden. Ik denk oprecht dat zo'n referendum helpt om weer vertrouwen in de politiek te krijgen."
Je creëert zo verwachtingen dat burgers zeggenschap krijgen
21 juni stemming
Statenlid Ingeborg Hoogveld van JA21 denkt dat partijen die tegen zijn 'koudwatervrees' hebben. "Ik ben ervan overtuigd dat de inwoners van Overijssel prima in staat zijn om een vraag met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Het zou mooi zijn als de Statenleden over hun eigen schaduw heen kunnen springen en dit niet zien als een inperking van de eigen macht."
Op 21 juni wordt er gestemd over het voorstel. BBB, met zeventien zetels de grootste partij in de provincie, is voor meer burgerparticipatie, maar het is nog onduidelijk of de partij ook vóór het voorstel gaat stemmen.