Nieuws

Drie Overijsselse gemeenten mogen langer beslissen over locatie voor windmolens

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
De gemeenten Wierden, Hellendoorn en Steenwijkerland krijgen langer de tijd om locaties uit te zoeken waar mogelijk windmolens komen. De gemeenten moesten eigenlijk voor 1 juli hun locaties doorgeven aan de provincie, maar ze krijgen nu uitstel. Ook de gemeente Raalte wil meer bedenktijd.
Waar komen nieuwe windmolens in Overijssel? De 25 Overijsselse gemeenten hebben officieel tot 1 juli de tijd om zelf plekken uit te zoeken waar windmolens kunnen komen. Daarna neemt de provincie de regie over, waarmee het gemeenten kan passeren en zelf locaties binnen een gemeente kan aanwijzen.
Toch geldt die 'harde' deadline dus niet voor de gemeenten die nu uitstel hebben gekregen. Zo mag de gemeente Wierden er nog een half jaar langer, tot uiterlijk 1 januari 2024, over doen.

Geen afstel

Uitstel is geen afstel, benadrukt een woordvoerder van de provincie. "Het is niet reëel voor ons om te blijven uitstellen in verband met mogelijke initiatiefnemers van windmolens die zich melden. Maar we willen gemeenten die bezig zijn met aanwijzen van zoekgebieden en een goede onderbouwing hebben, de tijd geven als dat mogelijk is."
Of de gemeente Raalte ook uitstel krijgt, wordt nog besloten. "Er moet nog overleg plaatsvinden tussen de gemeente en de provincie", aldus de provinciewoordvoerder.

Tegenstand

Op veel plekken is er weerstand tegen de komst van de soms honderden meter hoge windmolens. Gedeputeerde Tijs de Bree, verantwoordelijk voor het 'windbeleid', waarschuwde afgelopen week nog voor drogredenen die tegenstanders noemen. "Houd je bij de feiten", zei hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.