Betaald voetbal

Van Champions League naar nacompetitie amateurs: Douglas en Heubach treffen elkaar bij Barbaros - Eilermark

Jeroen Heubach (l) en Douglas (r) treffen elkaar zondag in de halve finale van de nacompetitie
Jeroen Heubach (l) en Douglas (r) treffen elkaar zondag in de halve finale van de nacompetitie © GVV Eilermark en Barbaros
Samen speelden ze meer dan 550 officiële wedstrijden voor FC Twente, zelfs in de Champions League (kwalificatie) en de Europa League, maar vandaag de dag begeven Jeroen Heubach en Douglas zich in de wondere wereld van het amateurvoetbal. Komende zondag kruisen de oud-ploeggenoten de degens als GVV Eilermark en SC Barbaros elkaar treffen in de halve finale van de nacompetitie. Waar Heubach als trainer van Eilermark langs de lijn zit, is Douglas de Barbaros-kapitein op het veld. De inzet? Het felbegeerde ticket voor de tweede klasse.
“Ik ben bij de huisarts”, laat Douglas (35) vrijdagochtend weten als we hem bellen. De robuuste verdediger van weleer is donderdagavond niet bepaald ongeschonden uit het duel met FC Trias (2-1 winst) gekomen. “Gisteren een kopstoot gehad. Een lichte hersenschudding, maar het gaat wel. Tegen Eilermark ben ik er gewoon bij. Dat moet ook, want mijn kopkracht kunnen we goed gebruiken. Ik heb dit seizoen al zes keer gescoord met mijn hoofd.”

Rustiger

De boodschap wordt ongetwijfeld met grote opluchting ontvangen bij Barbaros in Hengelo. Douglas is sinds dit seizoen officieel speler van de hoofdmacht én in zijn debuutjaar direct van onschatbare waarde in het hart van de defensie. Het is ook Heubach (48) niet ontgaan. “Ik heb gehoord dat hij achterin iedere bal wegkopt en aanvallend alles raak knikt. Laatst hebben we nog samen gespeeld met de All Stars van FC Twente. Het viel me op dat hij een stuk rustiger is geworden dan in zijn tijd als prof. Toen vroeg ik: voetbal jij ook zo bij Barbaros?”
Douglas is aanvoerder van derdeklasser Barbaros
Douglas is aanvoerder van derdeklasser Barbaros © Facebook Barbaros

Vooroordelen

Aan het woord is de man die op korte uitstapjes bij MVV en NEC na zijn gehele loopbaan FC Twente diende. In zijn tienerjaren was de oud-linksback vaste klant tussen de harde kern op Vak-P. Het leverde hem de bijnaam Heubach Hooligan op. De vooroordelen over de geboren Tukker zijn talrijk. Niet serieus, te veel geouwehoer. Balletje hier, biertje daar. Er is in Twente niet veel voor nodig om een profielschets van Heubach op te maken.

Laptopje

Als oefenmeester van Eilermark bewijst hij echter het tegendeel. Op kenmerkende, no nonsense-wijze. Dat dan weer wel. “Laptopje dit, laptopje dat: inderdaad niets voor mij. Ik ben geen Louis van Gaal, maar ik weet wel dat ik een groep wat kan leren. Mensen motiveren, daar ligt mijn kracht. Bij mij moet iedereen 110% geven, dat deed ik zelf ook altijd.”
Ik ben geen Louis van Gaal, maar ik weet wel dat ik een groep wat kan leren
Jeroen Heubach over zijn trainerskwaliteiten
Heubach als trainer? Ook Douglas moest even fronsen. “Dat had ik niet verwacht. Maar hij heeft wel kijk op het spelletje. En Jeroen wil ten koste van alles winnen. Iedere training, iedere wedstrijd. Hij heeft wel wat weg van Steve McClaren, denk ik.”

Toeval

Dat Heubach zich enkele maanden geleden terugvond bij tweedeklasser Eilermark berust op louter toeval. “Nadat ik weg moest bij FC Twente (Heubach was jeugdtrainer, red.) had ik eigenlijk weinig behoefte aan een nieuwe uitdaging in het voetbal. Maar toen belde Eilermark of ik de laatste zes weken interim-trainer wilde zijn, omdat hun hoofdtrainer ermee stopte vanwege privé-omstandigheden.”

Degradatie voorkomen

Zo gezegd, zo gedaan. Heubach moest en móét Eilermark behoeden voor degradatie naar de derde klasse. Een opgave die allang was voltooid, mits de club uit Glanerbrug geen vijf punten in mindering had gekregen na ongeregeldheden tegen Vorden. “Dat is jammer, maar ik was er toen nog niet. Dus weinig aan te doen. Dan maar via de nacompetitie”, zegt Heubach, die het naar zijn zin heeft bij Eilermark. “Het bevalt hartstikke goed. Daarom heb ik laatst een jaartje bijgetekend. Maar hopelijk wel onder een contract voor de tweede klasse...”
Heubach werd dit seizoen ingevlogen als interim-trainer van tweedeklasser Eilermark
Heubach werd dit seizoen ingevlogen als interim-trainer van tweedeklasser Eilermark © Facebook Eilermark

Titelstrijd

Want eerst wacht Barbaros. Die club deed lange tijd mee om het kampioenschap in de derde klasse, maar moest uiteindelijk de titel aan concurrent RSC uit Rossum laten. “Over de gehele competitie gezien waren wij wel de sterkste, denk ik. Maar RSC was in de belangrijkste fase gewoon stabieler. Ze zijn terecht kampioen geworden”, stelt Douglas.

Terugkeer uitgesloten

De immer goedlachse Braziliaanse-Nederlander streek vier jaar terug voor het eerst neer bij het familiaire Barbaros. “Ik voel mij hier op m’n gemak. Dit is mijn club, mijn thuis. Iedereen heeft zoveel respect voor elkaar.” Een terugkeer in het profvoetbal heeft Douglas dan ook definitief uit zijn hoofd gezet. “Dit is mijn laatste club als voetballer. Nog een jaartje in het eerste en dan ga ik naar een lager elftal. Ik heb nog zó veel plezier aan het voetballen.”
Heubach (l) en Douglas (r) speelden samen bij FC Twente
Heubach (l) en Douglas (r) speelden samen bij FC Twente © ANP

Stagiair Douglas

De meeste uren in de week brengt Douglas door aan de Kuipersdijk in Hengelo. Naast de velden van Barbaros zit het trainingscomplex van buurman FC Twente, waarop ook de gezamenlijke academie met Heracles Almelo huist. Begin dit jaar werd bekend dat Douglas aan de slag ging in jeugdopleiding. “Ik loop stage bij de Onder-21. Het gaat erg goed. Ik probeer die jongens wat bij te brengen. Assistent in het betaalde voetbal? Misschien wel, later.” Voor Douglas is het toekomstmuziek. “Ik ben op dit moment gewoon heel erg tevreden.”
Ik hoop dat ik er zondag eentje in kan koppen tegen Jeroen
Douglas wil scoren tegen Eilermark

"Gek maken”

Voor nu gaat de focus eerst op de hereniging, of beter gezegd clash, met Heubach. “Ik heb Jeroen nog niet gesproken. Maar als we elkaar zien is het altijd weer zoals vroeger: lachen en ouwehoeren. Dan serieus: ik hoop dat ik er zondag eentje tegen hem in kan koppen. Dan ga ik hem helemaal gek maken”, lacht Douglas.
Heubach, die als de agenda het toelaat altijd de thuiswedstrijden in De Grolsch Veste bezoekt, vindt het vooral jammer dat Eilermark uit speelt. “Maar dan kunnen we zondag misschien wel FC Twente horen scoren tegen Sparta”, grapt hij. “En Douglas? Die heeft zijn beste tijd toch wel gehad? Hoe dan ook: ik brand hem helemaal af!”, waarna met een luide lach de telefoon wordt opgehangen.
De halve finale Barbaros - Eilermark vangt zondagmiddag om 14.00 uur aan op Sportpark Veldwijk in Hengelo. De winnaar van het duel plaatst zich voor de finale van de ncaompetitie, waarin gestreden wordt voor een plek in de tweede klasse. Daarin is Lemelerveld of het Gelderse Beekbergen de tegenstander. De finale staat gepland voor zondag 18 juni en wordt gespeeld op neutraal terrein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.