Nieuws

Kleurt jouw gras geel? Graszodenkweker Stef heeft tips

Graszodenkweker Stef Berendsen uit Markelo heeft adviezen voor wanhopige tuinliefhebbers
Graszodenkweker Stef Berendsen uit Markelo heeft adviezen voor wanhopige tuinliefhebbers © RTV Oost
Het is droog en veel gazons verschieten in rap tempo van kleur, van frisgroen naar Saharageel. Voor veel tuineigenaren is het een flinke uitdaging om het gras groen te houden. Graszodenkweker Stef Berendsen uit Markelo is er elke dag druk mee en hij heeft een aantal adviezen voor wanhopige tuinliefhebbers.
Het gras bij het bedrijf van Berendsen ligt er nog groen bij. “Je ziet wel verschil tussen de percelen”, wijst Stef. “Aan die kant is vorig najaar ingezaaid en dit is dit voorjaar ingezaaid. De dichtheid van het gras dat vorig jaar is ingezaaid is groter en het gras is een stuk groener.”

Bodemleven

Het geheim van Berendsen? “De natuur zijn werk laten doen”, lacht hij. Toch kun je zelf ook nog wat doen. “Als eerste sproeien. Daarnaast moet je het gras wel voeding blijven geven. Het gras neemt de voeding wel op. De derde tip is: ga in het najaar en in het voorjaar met het gras en de bodem aan de gang.”
Gazonnen kleuren geel: graszodenkweker Stef heeft tips
Het bodemleven is volgens Stef de laatste jaren flink achteruitgegaan. “Zorg dat er bijvoorbeeld weer wormen in de bodem komen. Die zorgen ervoor dat er meer bacteriën en schimmels in de grond komen en dat planten en bomen makkelijker kunnen wortelen. Schimmels zorgen ervoor dat voedingsstoffen makkelijker opneembaar zijn. Ook de waterhuishouding wordt beter. Daar heb je in deze periode veel profijt van.”

Geduld hebben

Is je grasveld al helemaal geel? “Dan is het nog wel te herstellen, maar je moet een klein beetje geduld hebben”, volgens Berendsen. “Probeer te blijven sproeien en ga in het najaar aan de slag met de bodem en het bodemleven, zodat het gras weerbaarder is.”
“Of het gras deze zomer nog een beetje groen wordt hangt af van hoeveel je sproeit.” Om dat te meten heeft Stef nog een handige tip. “Zet een leeg kopje op het grasveld dat je sproeit en verzet de sproeier pas als het kopje vol is. Een paar minuten met de sproeier erover heen lijkt mooi, maar het heeft weinig effect.”
Water blijft toch de sleutel voor een groen gazon. “Probeer vooral in de avonduren te sproeien, dat is het meest effectief. De verdamping is dan namelijk het minst.”

Kunstgras

Voor mensen die de hoop helemaal hebben opgegeven, is er altijd nog kunstgras. “Ik hou van natuurlijk gras. Dat vind ik het mooiste”, lacht Stef Berendsen. “Kunstgras is kunst. Bij echt gras heb je een actief bodemleven, er zitten insecten en het is een natuurlijke cyclus. Als je kunstgras aanlegt, haal je een stuk bodemleven weg. Dat is jammer.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.