Hoogleraar UT geeft training aan Interpol in misdaadbestrijding op 'Darknet'

Prof. dr. Pieter Hartel, hoogleraar bij de Universiteit Twente en gespecialiseerd in Cyber Security, heeft samen met TNO een masterclass voor opsporingsbeambten van Interpol ontwikkeld. De hoogleraar geeft training aan misdaadbestrijders hoe ze illegale praktijken op internet kunnen opsporen.

Het digitale netwerk wordt steeds vaker gebruikt voor illegale praktijken als verkoop van drugs en wapens of handel in kinderporno. De kans om tegen de lamp te lopen is relatief klein, waardoor steeds meer criminelen er hun toevlucht zoeken. De digitale werkomgeving van de georganiseerde misdaad heet "Darknet".


Het Cyber Research Lab van Interpol heeft voor de training van de medewerkers een eigen Darknet ontwikkeld, waarin levensechte situaties kunnen worden gesimuleerd. Het netwerk bevat tevens een encrypted betaalmethode en een gesimuleerde marktplaats. Gedurende vijf intensieve trainingsdagen krijgen de opsporingsbeambten beter inzicht in de technische infrastructuur van het netwerk. De eerste training is onlangs door professor Hartel gegeven in Singapore.

Aan de training namen deelnemers uit Australië, Finland, Frankrijk, Ghana, Hong Kong, Indonesië, Japan, Nederland, Singapore, Sri Lanka en Zweden deel. Een tweede training is gepland voor november.

Meer over dit onderwerp:
hoogleraar UT Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren