Nieuws

Halve Marathon Zwolle vanavond ondanks warmte gewoon van start: "Stel je verwachtingen bij"

Vanavond is het weer de Halve Marathon van Zwolle, onder iets zwaardere omstandigheden dan deze editie
Vanavond is het weer de Halve Marathon van Zwolle, onder iets zwaardere omstandigheden dan deze editie © RTV Oost
Ondanks de warme temperaturen gaat de Halve Marathon Zwolle vanavond gewoon door. Dat zegt Johan Nieuwland, voorzitter van het evenement. Een meetmoment, vanmorgen, gaf geen aanleiding om de wedstrijd af te gelasten of extra maatregelen te nemen bovenop de maatregelen die al genomen zijn. Vanmiddag om half vijf volgde nog een meetmoment. Ook dat leverde geen problemen op "De luchtvochtigheid is laag, dat is een voordeel."
Het belangrijkste advies, naast voldoende water drinken, dat Nieuwland deelnemers aan de marathon kan geven is: stel je verwachtingen bij. "Het wordt moeilijk om toptijden te lopen", voorspelt Nieuwland. Maar met een goede voorbereiding moet het prima lukken om de Halve Marathon of de vier mijl die een dik uur eerder van start gaat, zonder problemen uit te lopen.

Vernevelingsinstallatie

"Zorg dat je regelmatig drink, ook al in de aanloop naar de marathon, draag luchtige kleding, smeer je in en drink voldoende onderweg", zegt Nieuwland. "Er zijn voldoende waterposten langs het parcours. Deelnemers kunnen zes keer onderweg water drinken. Ook bij de finish is voldoende drinkwater." Daarnaast is er een vernevelingsinstallatie in de Schuurmanstraat die voor de nodige verkoeling moet zorgen.
Ook op medisch gebied zijn maatregelen genomen. "Er zijn extra ambulances en er zijn mobiele EHBO-posten op het parcours." Het evenement afgelasten is niet aan de orde, volgens Nieuwland. "De tien mijl van Maastricht is afgelast, maar die is midden op de dag. Om zeven uur vanavond gaat bij ons de vier mijl van start en de halve marathon om kwart over acht. Dan beginnen de temperaturen ook al weer te dalen." De verwachting is dat het bij de start van de halve marathon 26 graden is bij een luchtvochtigheid van 35 procent. "Die lage luchtvochtigheid is een voordeel."

Groot feest

De mooie weersomstandigheden zullen er ook voor zorgen dat het vanavond druk is in de binnenstad van Zwolle. Veel mensen zullen een plekje op het terras zoeken om daarvandaan de lopers, die door een deel van het centrum komen, aan te moedigen. "Ik denk dat het een groot feest wordt dat tot laat in de avond door gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.