Nieuws

Nieuwsuur: Verkenners zagen Pieter Omtzigt als probleem en risico voor de formatie

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt © ANP
Toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede was vanaf het begin van de kabinetsformatie in 2021 een probleem en een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet, vonden verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Tijdens een vertrouwelijk en informeel gesprek met de toenmalige Kamervoorzitter sorteerden zij voor op kabinetsdeelname van het CDA, en concludeerden tegelijk dat de positie van Omtzigt onhoudbaar was.
Dat meldt Nieuwsuur op basis van achtergrondgesprekken, vertrouwelijke en openbare documenten.
Jorritsma en Ollongren stopten op 25 maart als verkenners, nadat Ollongren gefotografeerd werd met een notitie onder haar arm waarop 'positie Omtzigt, functie elders' stond genoteerd.

'Positie onhoudbaar'

Uit de reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat Jorritsma en Ollongren al direct bij hun aanstelling Omtzigt als probleem voor de aankomende formatie zagen.
Al op hun tweede werkdag, vrijdag 19 maart, vroegen zij om meer tijd voor hun opdracht in een informeel en vertrouwelijk gesprek met toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib. De verkenners wilden afwachten of Omtzigt meer stemmen zou halen dan CDA-leider Wopke Hoekstra.
In een vertrouwelijk document staat dat Jorritsma in dat gesprek uitgebreid is ingegaan op de positie van Omtzigt, hem een probleem noemt en stelt dat hij onhoudbaar zou zijn.
De reconstructie van Nieuwsuur:
Pieter Omtzigt zegt in reactie op de reconstructie: "Het was overduidelijk dat er na de val van het kabinet-Rutte III en de verkiezingen veel over mij gesproken is. De verkenners hebben dat ontkend, ook tegenover mij, maar dat was altijd al zeer ongeloofwaardig. Het raakt de kern van de Nederlandse politiek: het gaat over mensen en machtsspelletjes en niet over het oplossen van de grote en lastige vraagstukken."
Tweede Kamerleden reageren kritisch op de bevindingen van Nieuwsuur. Zo wil BBB-leider Caroline van der Plas opheldering over de kwestie en zegt "direct een debat aan te vragen". "De verkenners laten zien totaal geen respect te hebben voor de uitslag van de verkiezingen, en voor de persoon Pieter Omtzigt", zegt het Kamerlid uit Deventer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.